Nieuws

Paasweekend vol oldtimers

Potlood Arend Waninge

Zijn eerste oldtimer was een Peugeot 201 uit 1930. Veertig jaar na aanschaf staat deze prachtige donkerrode klassieker nog steeds in de schuur bij Jan Bosma (69). Als nieuw, van top tot teen zelf gerestaureerd. Samen met zoon Sjouke (36) besloot Jan deze oldtimerpassie te delen met een groot publiek.

Vader en zoon Bosma organiseren komend paasweekend een oldtimerbeurs voor een breed publiek. “De grutte hal, kongreshal, Lutszalen en de maneezje fan it Fries Congrescentrum stean dan fol mei fan alles. Alde auto’s, brommers, motors, fytsen, trekkers en leuke dingen foar de bern.” Het is niet zomaar een kijkbeurs, benadrukt Jan. “It is opset foar en troch leafhawwers fan oldtimers.” Naast het bewonderen van de vele klassieke vehikels kan de bezoeker te kust en te keur terecht in een breed scala aan stands: van restauratiebedrijven en handelaren tot pinstriping en rock-’n-rollkleding.

Het idee voor een klassiekerbeurs ontstond vorig jaar oktober bij Sjouke, aan de keukentafel bij zijn vader. “Ik was in het Fries Congrescentrum in Drachten geweest en dacht: wat een mooie locatie. Hier zouden we een beurs moeten houden.” Vanaf die tijd zijn de mannen continu bezig met organiseren. Ze schreven clubs en bedrijven aan, benaderden oldtimervrienden en openden een site. Het loopt storm met de aanmeldingen, de lijst telt meer dan honderd deelnemers. Negenduizend vierkante meter met merkenclubs, musea, taxatie, restauratie, onderhoud, onderdelen, kleding en stoffering, maar ook een antieke draaimolen en suikerspin.

De mannen doen alles zelf. Vloerbedekking leggen voor de wandelpaden, de manegevloer afdekken, reclameborden in de wijde regio plaatsen, flyeren. “Je helje je fansels hiel wat op de hals”, grinnikt Jan. De oldtimer is tegenwoordig behoorlijk in de picture, merkt hij. “It giet dan benammen om de eksklusive auto’s, de priis foar sokke auto’s kin yn in jier wol oer de kop gean.” Een waardevaste investering dus. Zelf bezit hij een leuke collectie. “Fan alles wat. Eins hâld ik fan alles mei tsjillen, as it mar âld is.” Hij restaureert alles eigenhandig. Met zijn twee Spitfires deelt zoon Sjouke de passie voor oud. “Maar ik restaureer niet zelf, ik rijd alleen.”

Het concept, de locatie en het tijdstip zijn ideaal. Jan: “Simmers wolle de minsken mei oldtimers deropút. Rûn Peaske stean se te trappeljen om fuort.” Een deel van de beursvloer is gereserveerd voor demonstraties en speciale activiteiten als pinstriping, bodypaint, American Spinning Wheels en activiteiten voor de jeugd. Een zeer geschikt uitje voor het hele gezin, vinden vader en zoon.

Of ze volgend jaar weer een oldtimerbeurs organiseren? Jan: “We moat earst mar ris ôfwachtsje wat de minsken derfan fine. En wat soe it moai wêze at minsken mei harren eigen oldtimer komme. “Dan begjint de show bûten al en ha je de sfear drekt goed te pakken.”

Oldtimerbeurs Klassieker
De beurs is te bezoeken op 26, 27 en 28 maart in het Fries Congrescentrum Drachten. Openingstijden: 10.00-17.00 uur. Entree: 7,50 euro; t/m 12 jaar gratis. 
klassiekerdrachten.nl

Delen