Ondernemen

Passie voor bier en skûtsjesilen gebotteld

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Een van hun hobby’s is lekker op een terrasje zitten en dan een biertje proeven dat ze nog niet kennen. Bier is voor Rink Louwes en Marije van Gorkum uit Wijnjewoude een passie. Dit jaar bottelden ze die passie met hun andere liefde: het skûtsjesilen.

Wijnjewoude Twee jaar geleden waren ze op een bierproeverij. “Daar was een stel dat een eigen biertje gebrouwen had. We dachten: dat kunnen wij ook.” Zo ontstond het idee om een eigen speciaal bier te laten brouwen vertelt Marije. Rink en Marije zijn conceptdenkers, al snel bedachten ze dat het Skûtsjebier moest worden. “Deze prachtige traditie verdient een eigen biertje. En je kunt het heel breed maken met de namen van bemanningsleden als schipper of fokkenist.”

Ze kwamen terecht bij ambachtelijke bierbrouwerij Noarder Dragten in Drachten. “We kwamen ze tegen tijdens een bierfestival en we hadden een goed gevoel bij deze  brouwerij. We hebben bij hun een afspraak gemaakt en het klikte.” Het eerste biertje in de Skûtsjebiercollectie is de Skipper. Stoer bier, net als de schipper op het skûtsje. Dus werd het een stevige tripel. Rink: “We hebben  verschillende biertjes  geproefd. We wilden de Skipper iets minder bitter en hij moest lekker ruiken dus iets fruitiger. Daarmee is de brouwer aan de slag gegaan en het resultaat was een schot in de roos.”

Tijdens de eerste SKS-wedstrijd werd de nieuwe bierlijn gepresenteerd. Marije: “We wilden het uitdelen aan alle schippers van de vloot maar dat lukte helaas niet. Wel hebben verschillende (oud-)schippers  en een aantal bemanningsleden de Skipper geproefd en viel hij zeker in de smaak. Ook werd het hele concept positief ontvangen. Veel mensen in de skûtsjewereld hebben al toegezegd het bier te promoten.”

Rink: “De eerste lichting van de Skipper zit nu in de fles, de tweede zit in het vat. Bij restaurant De Stripe staan ze al in de koeling, daar wordt het leuk verkocht.” Verder is het bier vooralsnog alleen online te koop via skutsjebier.nl. Rink en Marije zijn wel van plan het bier uit te zetten bij diverse andere restaurants. “Het verdienmodel is niet ons doel maar het zou leuk zijn als het een beetje gaat verkopen.”

Het  tweede speciaalbier uit de Skûtsjeserie zit al in het vat: de Fokkenist, een licht blond bier. Alle types bieren die ze in de markt gaan zetten, moeten lekkere doordrinkers zijn waarvan je heerlijk kunt genieten, vinden de bedenkers. Al zal dat met het de stevige Skipper met 7 procent alcohol wel ophouden bij een stuk of twee. “We vinden echter de smaak belangrijker dan het alcoholpercentage”, stelt Marije.

Het is Marije die haar echtgenoot besmette met het skûtsjevirus. “We gingen altijd met de boot van pake en beppe op vakantie. Dan zag je in de verte het skûtsjesilen en luisterden we naar Klaas Jansma op Omrop Fryslân, een echt skûtsjegevoel werd dat. Doordat vrienden van ons uit echte skûtsjefamilies komen en meezeilen in de vloot, is dat skûtsjegevoel weer  extra aangewakkerd.” Omdat ze echte conceptdenkers en liefhebbers van bier zijn, blijft het niet alleen bij Skûtsjebier. Rink: “We kunnen voor iedereen elk gewenst biertje bedenken. Daarom hebben we Noorderbier als bovenliggend concept bedacht, daaronder kunnen we alle soorten bier hangen. Voorlopig liggen vijf soorten Skûtsjebier in het verschiet.

skutsjebier.nl