Nieuws

Pikante Moulin Rouge bij optocht De Knipe

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Welkom in de Moulin Rouge, de extravagante tempel van muziek en dans. Cancan-danseressen, hoerenmadammen en aristocraten nemen je mee terug naar de beginjaren van de twintigste eeuw. Parijs, maar dan in De Knipe. Tot de verbeelding sprekend en pikant.

Rûnom de Hofbrêge, de buurt op de oostkop van het dorp, brengt dit jaar zorgeloos en licht plezier naar de allegorische optocht op zaterdag 12 oktober (14.00 uur). In de schuur van Piet de Vries verrijst een groot rond podium, het evenaart de gigantische dansvloer van een van de oudste cabarets ter wereld. Straks wordt daar de kenmerkende rode molen met draaiende en verlichte wieken bovenop gemonteerd. Een gewaagd stukje bouwkunst. “Dat wurdt spannend, we takelje de mûne derop mei in kraan”, zegt ‘opperbouwmeester’ Anton de Jong.

De Knypster Allegorische Optocht is een begrip, begonnen in 1932 als gondelvaart over de Compagnonsvaart die toen de Meyerweg nog in tweeën sneed. De buurt in het voormalig Bovenknijpe begint al in november, tijdens de evaluatie van de optocht van dat jaar, aan de voorbereidingen voor de volgende editie, vertelt Karina Hornstra van de bouwploeg. Voor de zomervakantie volgen dan een aantal buurtvergaderingen waar het thema van komend jaar democratisch wordt gekozen.

Na de zomervakantie begint de bouwploeg (zo’n zes mannen, de vrouwen doen de aankleding) met twee bouwavonden per week. In de aanloop naar de optocht neemt de frequentie toe. Buurtgenoot Hedzer maakte een maquette. Gelukkig in schaal 1:10, lacht Anton. “Der bin bouploegen dy’t alles yn detail úttekenje, dat dogge wy net. Want dan moatst fan tefoaren ek alles al betinke. Wy ha as it ware in wurkjende tekening. Wat net kin, passe we oan.”

Tijdens de bouw is het continu brainstormen over hoe het kan of moet, vertelt hij.  Gewoon beginnen met bouwen en zien waar je tegenaan loopt. Zo had de ploeg het idee om een zelfrijdende wagen te maken met een heftruck in het midden van het danspodium. “We hienen al hiel gau yn ‘e gaten dat soks net slagje koe, dat hat mei de stjoerderij te krijen.”

De oplossing die nu bedacht is, is ook een spannende. “We ha der noch net mei riden. Oan de foarkant ha we hydraulyske bestjoering mei in pookje. It is ien en al technyk.” Spannend is het ook om de wagen op tijd af te krijgen. Anton ziet het positief in, hoewel er nog veel gemaakt moet worden. De aankleding bijvoorbeeld. Daar gaat een groep van zo’n twaalf dames over. Ria Weiland is er een van. “Alles is no yn grutte lijnen klear. No bin we noch drok mei assessoires.” De dames kleden zo’n dertig figuranten aan, zorgen voor de shows en het aankleden van de wagen.

Rûnom de Hofbrêge is sinds vorig jaar terug in de Allegorische Optocht. Karina: “We ha trije jier net boud, de buert hie de put der wat út. Foarich jier ha we de Lion King boud, dy kaam heech yn de prizen en dat smakket nei mear.” Maar het gaat de buurt niet om het winnen: “We gean foar de saamhorigheid en gesellichheid.” knypstermerke.nl

Volop artiesten

De Knypster Merke pakt dit jaar groot uit. Op de vijftigplus-avond (vrijdag 11 oktober) is Wiltsje fan Peazens te gast. Het trio treedt al meer dan dertig jaar op met Friese folkmuziek. Meesterverteller Douwe Kootstra is ook aanwezig met sterke verhalen over bijgeloof, spoken, dominees, duivels en geheimzinnige verschijningen. Het optreden van de Snollebollekes en DJ Paul Elstak op vrijdagavond 4 oktober is al uitverkocht. Na de avondoptocht op zaterdagavond 12 oktober treedt feestband Daredevils op in de feesthal met rockmuziek, reggae en Nederlandstalige meezingers, classics en hits van nu. Op dinsdagmiddag 15 oktober zijn er trekkerbehendigheidswedstrijden en het Iepen Frysk Kampioenskip Hydrokegelje. Voor het slotfeest op dinsdagavond zijn feestzanger Wolter Kroes en Van Geeft ‘m te gast in De Knipe.

Autocross en Minibuggy

Ook dit jaar maakt de autocross in De Knipe deel uit van de regiocup. Zondagmiddag strijden rijders uit de omgeving in drie wedstrijden om de cup. In De Knipe is de derde en laatste wedstrijd. Nieuw in het programma dit jaar is de Minibuggy. Jonge rijders vanaf 6 jaar kunnen meedoen aan deze klasse, mits ze een licentie bezitten.

Allegorische Optocht

De Allegorische Optocht van De Knipe gaat op zaterdag 12 oktober twee keer door het dorp: ’s middags om 14.00 uur en ’s avonds om 19.30 uur. Tijdens de avondroute is het donker en zijn de wagens mooi verlicht. De optocht wordt opgeluisterd door de kinderoptocht, muziekkorpsen, majorettes en shantykoren. Entree: 5 euro per persoon; t/m 12 jaar gratis.