Ondernemen

Poorth Orthopedie een jaar onderweg

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Het is de tijd van het jaar. Na een zomer lang heerlijk op slippers of blote voeten lopen, komen de maanden daarna de klachten, zoals bijvoorbeeld hielspoor. Auke Postma van Poorth Orthopedie over deze en andere voetproblemen

Met name na de zomermaanden krijgt Postma veel mensen met hielklachten, mogelijk een beginnend hielspoor. “Door het lopen op slippers, slap schoeisel of blote voeten botst het hielbot bij elke stap op de harde ondergrond. En door de jaren heen raak je vaak de dempende kussentjes onder je voet kwijt, de tik wordt dan nog harder.” Hielspoor begint met een ontsteking aan het begin van de hiel onder de voet. “Als het te lang duurt, dan wordt dit een kalkhak.” Hielspoor ligt vooral op de loer voor mensen met een verkeerde voetstand, overgewicht, bandslapte of overbelasting door bijvoorbeeld sport.

Auke Postma wil mensen letterlijk gelukkig door het leven laten lopen. “Een steunzool is probleemoplossend. Mijn drijfveer is dat mensen weer pijnvrij en zonder klachten kunnen lopen, dat is mijn passie. En daarom neem ik de tijd voor iemands voeten.” Sinds een jaar heeft hij zijn praktijk aan de Hoofdstraat, in het voormalige notariskantoor. Veel mensen met voetklachten weten hem te vinden, uit eigen beweging of doorverwezen door pedicure, huisarts of fysiotherapeut. “Het loopt boven verwachting goed.”

Klachten in de voorvoet voeren de boventoon bij de mensen die bij hem komen. “Dit heeft vaak te maken met een doorgezakte voet of een zenuwbeknelling. Door met een steunzool druk op specifieke plaatsen te geven, kun je corrigeren en het gewicht verdelen.” Die drukverdeling is volgens Postma met name belangrijk voor mensen met diabetes of reuma. Hallux valgus, een vergroeiing van de grote teen waardoor deze scheef gaat staan en er een knobbel ontstaat, is ook een veelvoorkomend probleem. “Een steunzool kan ook hier de klachten verminderen en zorgen dat de teen niet verder scheef gaat staan, soms ondersteund door ’s nachts een spalkje te dragen.”

De voeten kunnen ook leiden tot klachten in onder andere enkel, heup, knie en rug. “De voet is je fundering. Staat je voet scheef, dan is de rest ook scheef. Het lichaam moet dit namelijk compenseren.” Met behulp van onder andere een laser meet Auke deze scheefstand om daar de steunzool op aan te passen. Bijvoorbeeld voor mensen met een beenlengteverschil. “Tot één centimeter verschil is overigens normaal, zolang je er geen last van hebt.” Soms ziet Auke afwijkende anatomie, dan verwijst hij klanten naar de huisarts of fysiotherapeut voor nader onderzoek.

“Ik kies vooral voor correctie met comfort, dus niet hele harde steunzolen. Dit is altijd persoonsafhankelijk.” Auke vraagt altijd welke schoen het meest gedragen wordt. “In een nette schoen of pump heb je minder ruimte om een aanpassing te maken maar het kan wel natuurlijk. Ik adviseer dan ook om schoenen te kopen waar je de zool uit kunt halen zodat er meer ruimte is en je de pasvorm van de schoen behoudt.” En geruststellend: “Als je de schoenen met steunzolen tachtig procent van de tijd draagt, dan is dat vaak voldoende om de klachten de baas te zijn. Je kunt dus best ’s avonds op pumps naar een feestje.”