Nieuws

Popcorn in plaats van chips

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

De kantine van Sportcentrum Kortezwaag in Gorredijk heeft donderdag als eerste in Opsterland het certificaat Gezondere kantine gekregen. De bar oogt gezond met fruit, theesoorten en fruitwater. Tegenover ongezonde snack staat een gezondere variant. Genoeg voor het bronzen certificaat dat werd overhandigd door Allard Donker, coach bij Team:Fit.

Van de negen sportkantines die werken aan een gezonder aanbod in de kantine, is Kortezwaag de eerste die een certificaat krijgt. Het verbeterde kantineaanbod is met name bedoeld om kinderen te verleiden een gezondere keus te maken. Sinds 2018 is Opsterland JOGG-gemeente (Jongeren Op Gezond Gewicht) en zet zich in voor meer aandacht voor gezonder eten en drinken en meer bewegen. Wethouder Libbe de Vries: “We witte dat bern mei in ûngesûne libbensstyl sân jier minder âld wurde. Dat is nochal wat!” Een gezonde levensstijl kan niet opgelegd worden, zegt de wethouder. Wel kunnen kinderen verleid worden tot een gezondere keuze.

Die gezonde keuze is er nu in de kantine van Kortezwaag. Tegenover elke ongezonde snack staat een gezonde variant. Bijvoorbeeld roze popcorn naast de snoep, zoute popcorn naast chips en de gezondere drankjes voor het grijpen bovenaan in de koeling.

Het certificaat is een jaar lang geldig vertelt Allard Donker. “Over een jaar komen we de balans op maken. Dan kan de kantine voor zilver gaan en daarna voor goud.” Voor brons is het voldoende dat er voor elke ongezonde snack een alternatief is. Het zilveren predicaat eist meer. Zo moet de verhouding per productgroep uitkomen op 60 procent gezond tegenover 40 procent ongezond. “Dat houdt in dat je bijvoorbeeld tien zakken popcorn aanbiedt tegenover twee zakken chips.” Waar bij het eerste certificaat de gezonde aanblik van de bar voldoende is, wordt bij het zilveren predicaat gekeken naar de uitstraling in totaal. Donker: “De biertap staat bijvoorbeeld nu prominent in het zicht, daar moet wat aan gebeuren. En ook moeten af we van het ijscobeeldmerk op de vuilnisbakken.”

In oktober vorig jaar deed Team:Fit de kantinescan Sportcentrum Kortezwaag. “Dat we no it sertifikaat krigen ha, ynspirearret ús bot. Mar we kin noch gjin radikale keuzes meitsje. Sa is AA-drink best wol in dingetje, it is tige populêr. As we dat der út goaie, kostet dat in protte omset. Mar we sette der wol in alternatyf tsjinoer, limonade giet ek best goed no.” De gezonde keuzes hebben al effect merkt ze. Zo kiezen kinderen tijdens zwemlessen beduidend vaker voor popcorn. Het is een kwestie van gewenning denkt JOGG-regisseur Marjon Mulder. “Je moet het zien als het rookbeleid. Langzaam aan verandert daar ook het denken over.”

Naast het certificaat kreeg Sportcentrum Kortezwaag een cheque ter waarde van 250 euro van gemeente Opsterland. Het geld mag besteed worden voor de aanschaf van gezonde producten bij Sligro. Bij die groothandel doen alle negen Opsterlandse kantines die de kantinescan gedaan hebben deze zelfde middag mee aan een kantineclinic.