Nieuws

Project UpGreat krijgt vervolg

Camera Peter de Jong Potlood Arend Waninge

Jezelf een boost geven. Dat is de bedoeling van het project UpGreat. Na een succesvolle eerste editie in 2018 komt er vanaf 27 februari een vervolg. “Het blijkt een succesvol laagdrempelig concept, met bijzondere resultaten.”

“Wij hebben in de eerste editie van UpGreat voor niemand een probleem opgelost”, vertelt Kiki de Jong, een van de initiatiefneemsters van Buuf&Buuf. “Maar we hebben deelnemers wel het vertrouwen en gereedschap gegeven om zelf problemen aan te pakken en hierin vol te houden.”

UpGreat is bedoeld om te voorkomen dat mensen vastlopen. Volgens Buuf&Buuf ervaren mensen in vier gebieden stress: gezondheid (mentaal en fysiek), werk, relaties en financiën. “Als het bij een van de vier niet goed gaat, heeft dat ook effect op de andere gebieden”, is de overtuiging van Nynke Landman, de andere Buuf. UpGreat wil deelnemers leren met deze stress om te gaan, te reguleren en weg te halen. Het is volgens beide dames absoluut geen groepstherapie.

Van de dertig geïnteresseerden op de openingsavond in Gorredijk in april vorig jaar, maakten twaalf de serie van tien avonden vol. Met indrukwekkende resultaten. Twee deelnemers durfden ontslag te nemen en een nieuwe baan te nemen. “Zij wilden dat al doen, maar durfden de stap niet te zetten. UpGreat maakte hen zelfbewuster.” Een andere deelnemer zat in de schuldsanering en kwam tijdens het proces uit de slachtofferrol. “Hij heeft belangrijke stappen richting werk gezet.” Weer een ander deed iets aan een langslepende burenruzie. Het project redde ook een relatie. “Een van de twee deed mee en veranderde zodanig dat de ander zei: met die nieuwe ‘jij’ wil ik wel verder. De andere partner doet nu mee aan de tweede serie.” Ook besloot iemand een eigen bedrijf te starten en tilde een bestaande ondernemer zijn bedrijf naar een hoger plan.

De eerste versie van UpGreat richtte zich op inwoners uit Gorredijk. Alles wat tijdens de avonden over tafel gaat is vertrouwelijk, maar deelnemers komen elkaar in de supermarkt tegen. Nynke: “Je denkt dat dit ongemakkelijk is, maar deelnemers haalden hier juist kracht uit. Het leidt tot verbinding. Mensen waarvan je het niet dacht, blijken ook wel eens een probleem te hebben. Je investeert in waardering voor elkaar.”

De tweede UpGreat staat open voor inwoners uit heel Opsterland. Op woensdagavond 27 februari is de eerste bijeenkomst in De Skâns. “Wij hopen dat we met 25 tot 30 man het hele traject ingaan.” Het project bestaat uit tien bijeenkomsten, eens per twee weken. Deelnemen kost 2,95 euro per avond. “Wij leveren geen kant-en-klare oplossingen, maar een mindset om zelf problemen aan te pakken. Mensen overschatten wat ze in een dag kunnen, maar onderschatten wat ze in een half jaar kunnen.”

Woningcorporatie Elkien ondersteunt het project omdat het positief bijdraagt aan leefbaarheid in de buurt. Nelleke Hulshof: “Zitten mensen goed in hun vel, dan stralen ze dat uit naar de omgeving.” Aanmelden kan via info@buufenbuuf.nl.