Sport

Promotie voor Jubbega, De Sweach en Makkinga

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Het voetbalseizoen eindigde voortijdig en zonder kampioenen, maar Jubbega, De Sweach (zo) en Sportclub Makkinga hebben toch een feestje te vieren. Jubbega promoveert naar de eerste klasse, Makkinga en De Sweach mogen het na de zomer gaan proberen in de vierde klasse.

De promotie hebben de clubs te danken aan het noodzakelijk schuiven met de indelingen van de competities door de KNVB. Doordat sommige clubs overstappen van de zondag naar de zaterdag ontstond er sowieso ruimte, bovendien vroegen sommige verenigingen zelf om degradatie van hun eerste team. Het bood Jubbega en Sportclub Makkinga de kans aanspraak te maken op promotie, De KNVB honoreerde hun verzoeken.

Jubbega stond bij het staken van de competitie op de vierde plaats in klasse 2K, maar in verliespunten waren de Jubbegasters beter dan Lemelerveld, Frisia en Emmeloord. Jubbega, dat twee of drie wedstrijden minder speelde, pakte per duel gemiddeld 2,35 punt en troefde daarmee op de rekenmachine de concurrenten af. En dus kon de vlag uit: Jubbega is voor het eerst sinds 1973 eersteklasser.

Daar durfde trainer Inne Schotanus voor de start van het seizoen nog niet over te dromen, maar gaandeweg de competitie (slechts 1 nederlaag in 14 wedstrijden) werd voor hem duidelijk dat er mogelijkheden waren. “Het team heeft een enorme sprong gemaakt”, zei hij met trots, verwijzend ook naar een aantal spelers die een paar jaar geleden nog in de vierde klasse speelden met de club. “Wij verdienen dit.” Het betekent ook dat Schotanus komend seizoen zijn oude liefde Sneek Wit Zwart, waar hij jarenlang voetbalde en trainer was, treft.

Dinsdag komt Jubbega, dat dit jaar ook het 75-jarig bestaan mag vieren, voor het eerst sinds de lockdown weer bij elkaar voor een groepstraining. Een mooi moment om het succes ook even samen te vieren weet de coach. “Op gepaste afstand natuurlijk, dus ik denk dat ik maar een kratje bier op de middenstip zet en dat we er dan eentje met elkaar drinken.”

Makkinga

Sportclub Makkinga stond het hele seizoen bovenaan in klasse 5B, al had het stevige concurrentie van Wijster en Zevenhuizen (winnaar eerste periode). De KNVB besloot naast Sportclub Makkinga ook Zevenhuizen te laten promoveren. “Het was dinsdag de hele middag spannend”, vertelt trainer Robbie Dijkstra. “Je zag allemaal berichten voorbij komen van clubs die al iets gehoord hadden, maar wij kregen het bevrijdende telefoontje pas ’s avonds.”

De blijdschap was uiteraard groot bij Dijkstra en zijn selectie. “Wij zijn ook klaar voor de vierde klasse. We hadden voor dit jaar een goede selectie, maar met slechts 14 spelers. Na de zomer groeien we met eigen jeugd die doorschuift en wat jongens die terugkomen van andere clubs naar een selectie van 21. Handhaving moet dan ook te doen zijn.” Maar eerst is het tijd voor een feestje om de promotie te vieren. “Hoe precies weten we nog niet, maar we gaan dit mooie succes zeker vieren met elkaar. Op gepaste wijze uiteraard.”

De Sweach

In 5B had De Sweach in theorie de beste papieren voor promotie, want met een gemiddeld van 2,38 punt per wedstrijd was de zondagploeg van de club uit Beetsterzwaag net iets beter dan koploper Lemmer (2,375). Dat werd dan ook beloond door de bond, waardoor De Sweach zich na ruim 20 jaar (1997/’98) eindelijk weer eens vierdeklasser mag noemen. Sindsdien werd er alleen in 2010 nog eens een promotie gevierd, in de toenmalige zesde klasse.