Sport

Reina op eigen kracht naar World Cups

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Reina Anema verblijft sinds begin deze week in Japan. De 25-jarige schaatsster uit Gorredijk kwalificeerde zich namelijk voor de eerste cyclus World Cups.

“Heel vaak was het ‘net niet’ voor me, maar dit keer paste alles perfect. En nu wil ik opnieuw het beste uit mezelf halen.” De week na het World Cup-kwalificatietoernooi in Thialf zweefde Reina Anema gevoelsmatig een paar centimeter boven de grond. Met een vijfde plaats op zowel de 3.000 meter als de 5.000 meter plaatste ze zich voor de eerste serie van vier wereldbekerwedstrijden. Op de drie kilometer reed ze op zaterdag ook nog eens een persoonlijk record: 4.04,35.

“Ik was zo blij en ben direct naar mijn vriend, ouders en oma op de tribune gegaan. Zij zijn er altijd en dan is het fijn om zo’n moment met elkaar te delen.” Het startbewijs echt vieren deed ze niet, op zondag wilde Reina ook goed zijn. Met 7.03,57 op de 5.000 meter bleef ze bijna een seconde boven haar beste tijd ooit, maar het bleek voldoende voor een tweede World Cup-ticket.

Karrenvracht berichten

Het echte besef kwam op maandagochtend. Ze las de karrenvracht aan berichten op haar telefoon, in kranten en op websites en keek het NOS-item terug. “Dat fijne gevoel heb ik de hele week vastgehouden.” Maar ze moest uiteraard ook focussen op wat komen gaat. Met een lach: “Mijn koffer inpakken voor het rijden van een World Cup is nog geen routine voor me.”

Zondag stapte Reina in het vliegtuig naar Parijs, om vanaf daar de oversteek te maken naar Japan, een vlucht van 12 uur. Daarna volgde nog een binnenlandse vlucht van anderhalf uur en een busreis van twee uur naar de eindbestemming op het eiland Hokkaido. “Ik ken de baan en de omgeving. Zes jaar geleden reed ik in Obihiro het WK voor junioren.”

In december 2017 reed Reina eens een wereldbekerwedstrijd in Salt Lake City, na afzeggingen van Ireen Wüst en Antoinette de Jong. Toen werd ze kort voor de race ziek en presteerde ondermaats. “Daarom ben ik ook blij met hoe het nu gelopen is. Ik heb mijn kwalificatie op eigen kracht afgedwongen. Het was heel vaak ‘net niet’ voor me, maar nu paste alles perfect. De zomer was goed en ik heb lang en lekker kunnen doortrainen. Tijdens trainingswedstrijden bleek het met de vorm al goed te zitten, maar je moet altijd afwachten of het er ook uitkomt als het moet.”

Trainer Siep Hoekstra

Vorig jaar kwam Reina na haar tijd bij Team Plantina weer onder de vleugels van trainer Siep Hoekstra. “Ik heb diverse teams benaderd, maar Siep nam contact met mij op. Ik kende hem als coach bij het Gewest Fryslân, hij was me blijven volgen. ‘Ik kan je nog beter maken’ zei hij.” Reina besloot aan te sluiten en dat bevalt goed. “We hebben bij Team FrySk allemaal verschillende sponsoren. Ik heb bijvoorbeeld FRSH Matters en die faciliteren mijn uren op het ijs.” Maar voor bijvoorbeeld trainingskampen draait iedereen zelf op. Reina maakt dan ook nog regelmatig haar uren als invaljuf. “Ik train twee keer per dag en dat is niet ideaal te combineren met een schooldag, die meestal al voor acht uur begint.” Maar in overleg met Hoekstra is het trainingsschema altijd wel passend te maken.

De komende maanden richt ze zich echter volledig op het schaatsen, met twee wereldbekers in Japan, eentje in Polen en daarna Heerenveen. Tussen Kerst en de jaarwisseling volgt dan het NK Afstanden, ook in Thialf. “Tijdens de World Cups wil ik opnieuw het beste uit mezelf halen,  richting de volgende stap. Ik kijk per jaar wat lukt, maar ik wil nog steeds heel graag naar de Olympische Spelen. Ik heb altijd geloofd in mezelf en nooit twijfels gehad. Daarom blijf ik gaan.”

Reina tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi.