Ondernemen

Repareren volgens fabrieksspecificaties 

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Sinds begin dit jaar is Autoschade Verweij in Gorredijk in anderen handen. Autoschade Grou nam het bedrijf aan De Kalkovens over, waardoor het nu onderdeel is van de Haaima-groep. “Daardoor kunnen we nog beter voldoen aan de eisen die verzekeringsmaatschappijen stellen.”  

Er is in de wereld van de autoschades de laatste jaren veel veranderd, stelt Erwin Bruining. Een kapotte spiegel vervangen of een deur uitdeuken is niet meer wat het vroeger was. “Door alle sensoren en techniek in de auto is de daadwerkelijke schade vaak groter dan het lijkt. Dat betekent ook dat je een auto wel mooi kunt spuiten, maar dat betekent niet automatisch dat je de auto ook goed hebt gerepareerd.

Reparatie begint dan ook bij het uitlezen van de auto.” Bruining is directeur van Autoschade Grou, sinds begin dit jaar de nieuwe eigenaar van Autoschade Verweij in Gorredijk. Daardoor is Verweij nu onderdeel van de Haaima-groep, dat naast het autoschadeherstelbedrijf in Grou en Leeuwarden bestaat uit meer dan tien dealergarages van verschillende automerken. 

Bruining: “We hebben binnen de schadeherstelbedrijven de erkenning van negen automerken en beschikken ook over alle daarbij behorende apparatuur.” Dat is volgens Bruining wat de autoverzekeringen ook steeds meer eisen. Zij willen reparatie volgens fabrieksspecificaties. “Zodat hun klanten veilig geholpen worden. Dat betekent ook dat je moet beschikken over de specifieke apparatuur om een auto te kunnen uitlezen. 

De overname van Verweij betekent niet dat de vestiging in Gorredijk straks over alle apparatuur van alle merken beschikt. De groep schadeherstelbedrijven heeft twee vrachtauto’s op de weg om de voertuigen naar de juiste reparatieplek te brengen. “Wat in Gorredijk kan, doen we daar. Wat op een ander vestiging beter kan, brengen we daarnaartoe. Maar de auto komt altijd weer terug naar de plek waar de klant deze heeft gebracht.” 

Autoschade Verweij houdt haar eigen naam en het team van drie vaste medewerkers is meegegaanVoor voormalig eigenaar Fried Verweij (73) was dat belangrijk bij het zoeken naar de juiste overnamekandidaat. “Je wilt gezien de huidige ontwikkelingen in de schadeherstelwereld wel een partij die ook richting de toekomst bestaansrecht heeft. Dat is belangrijk voor het bedrijf, maar ook voor onze trouwe medewerkers. Autoschade Grou voldoet aan die voorwaarden.”  

Voor Verweij en zijn vrouw Ietie betekent de overname pensioen, nadat zij bijna vijftig jaar geleden aan de Schoolstraat in Gorredijk begonnen met het herstellen van autoschade. “Dat was in het begin pionieren, maar de groei kwam al snel.”

In 1979 verhuisde Autoschade Verweij naar de huidige plek aan De Kalkovens. “Velen vonden het een vreemde plek, maar ik wist dat er plannen waren voor de Overtoom en de brug over de vaart. Het was dus strategisch een hele mooie plek. Dat is later ook gebleken.” autoschadeverweij.nl