Ondernemen

Restaurant De Stripe breidt maaltijdbezorging uit

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Woensdag gehaktdag, vrijdag staat vis op het menu. En het wordt tijd voor stamppot en stoofpeertjes. De traditionele Hollandse kost valt vooral bij ouderen in de smaak. Restaurant De Stripe breidt daarom de maaltijdservice verder uit naar Lippenhuizen, Gorredijk en Beetsterzwaag.

Ouderen eten goed als ze smaakvolle en herkenbare gerechten voorgeschoteld krijgen, weet Siep de Vries van De Stripe uit de praktijk. Nadat hij in zijn restaurant herhaaldelijk klachten hoorde over de povere kwaliteit van sommige reguliere maaltijdaanbieders, besloot hij vier jaar geleden zelf een bezorgservice op te zetten. “De Stripe heeft een traditionele keuken waarin onze chefkok Sake ten Hage al 28 jaar de scepter zwaait. Waarom zouden we de ochtenduren niet benutten om te koken voor ouderen, bedachten we.” Zo bezorgt De Stripe elke dag vijftig tot zestig maaltijden in de driehoek Wijnjewoude, Bakkeveen en Ureterp. Daar komt vanaf deze week de omgeving Lippenhuizen, Gorredijk en Beetsterzwaag bij.

Gewoon lekker

De gezonde maaltijd wil er nog weleens bij inschieten als een van de huwelijkspartners overlijdt of een ziekenhuisopname het leven op de kop zet, weet De Vries. “Maar oudere mensen houden niet van gestoomd voedsel en eten het liefst normaal van een stenen bord in plaats van uit een plastic bakje. Wij koken zoals ze gewend zijn, met verse groenten en vlees smakelijk gebakken of gestoofd. Goed blijven eten is belangrijk, maar dan moet het wel gewoon lekker zijn.” Op hun ronde hebben de bezorgchauffeurs ook een sociale functie, ze zijn het vertrouwde gezicht dat dagelijks even voorbij komt. En de bezorgers houden een lijst met contactpersonen achter de hand als er onverhoopt niet open wordt gedaan.

Zakelijke overwegingen

Voor de uitbreiding van de maaltijdservice heeft De Vries ook zakelijke redenen. “Het levert ons vaste inkomsten op. En we kweken er goodwill mee, mensen zien onze bestelauto’s rondrijden. De kinderen van de ouderen die onze diensten gebruiken, zijn weer sneller geneigd een familiefeestje bij ons in het restaurant te vieren.” De Vries verwacht dat de uitbreiding ook intern gunstig zal uitpakken voor het vijfkoppige keukenteam van De Stripe. Chefkok Sake raakt aardig op leeftijd, maar De Vries wil zijn rechterhand nog lang niet missen achter het fornuis. “Sake wil ook niet stoppen, maar de avonden beginnen wat zwaar te drukken. Het is dan ook de bedoeling dat hij zich in de ochtenduren volledig gaat ontfermen over de bezorgmaaltijden en vervolgens de avond voorbereidt. In die ideale situatie kan hij dan om twee uur naar huis.”

Twee weekmenu’s

De Stripe werkt nu nog met één vast weekmenu, individuele aanpassingen zijn mogelijk. Dat verandert nu de andere dorpen erbij komen. “We stellen voortaan twee weekmenu’s samen, zodat mensen uit een van beide dagschotels kunnen kiezen.” Maaltijdgebruikers kunnen een week vooruit plannen, maar ook op de dag zelf voor tienen bestellen. “En als zich onverwachts wat anders voordoet, kan de bestelling tot 10.30 uur kosteloos worden afgemeld.”