SamenLoop voor Hoop

Rienk en Jorden zien wandelen in nacht wel zitten

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Een appje van de jeugdraad: Is de SamenLoop voor Hoop niet iets voor jullie? Zo begon het. Rienk Taekema stuurde het appje door, drie jeugdleden van de Ontmoetingskerk in Gorredijk hapten toe.

Vrienden en studiegenoten Rienk Taekema (20) uit Terwispel en Jorden Abma (20) uit Gorredijk doen het voor de maatschappij, de samenleving, zo motiveren ze hun deelname aan de SamenLoop. Rienk: “Die eerste voorlichtingsavond was heel motiverend. Je doet het met z’n allen en niet voor jezelf. En ik denk dat iedereen wel iemand in de omgeving heeft die kanker heeft of heeft gehad.”

Beide laatstejaarsstudenten accountancy hebben kanker in hun omgeving meegemaakt. Jorden: “In mijn nabije familie is iemand overleden. Dan zie je hoe zwaar die familie het heeft. Ik vond die begrafenis ook niet makkelijk.” Toch was dit niet direct de reden voor Jorden om zich aan te melden. “Toen het appje van Rienk kwam, dacht ik dat er een hele groep van CJV meedeed. Hartstikke leuk en voor een goed doel.”

Rienk is initiatiefnemer van de CJV, de vorig jaar nieuw leven ingeblazen jongerenclub van de Ontmoetingskerk. “Jammer genoeg zaten veel mensen met hun werk of vonden ze lopen niks voor zichzelf.” Uiteindelijk doen ze met z’n drieën mee, de overige leden helpen wel bij diverse dingen die ze rondom de SamenLoop organiseren. “We hebben een startweekend gehad van de club. De opbrengst van de bonte avond is voor het KWF.” In een kraampje verkoopt het team tijdens de SamenLoop eigengemaakte jam en kunstwerkjes van hout. “De andere CJV-leden zijn er dan om ons te steunen.”

Ook Rienk maakte kanker van dichtbij mee. “Mijn beppe had kanker toen ik heel jong was. En mijn buurvrouw en buurman leden er ook aan. Ik vond het heel heftig om te zien hoe mijn buurman verzwakte en eraan overleed.”

Twee teams van de Ontmoetingskerk doen mee aan de SamenLoop voor Hoop. De drie CJV’ers zijn de jongsten van de teams. Jorden maakte voor hun team een planning. Met een grijns: “Twee uurtjes werk. Iedereen kon een voorkeur opgeven wanneer ze wilden lopen.” Verrassend genoeg wilde iedereen eigenlijk wel ’s nachts lopen, zegt Rienk. “Dan komen die zakken met kaarsjes langs de route. Dat moet heel indrukwekkend zijn, horen we. Elke ronde valt je oog weer op een andere kaarszak waar mensen een boodschap op hebben geschreven of getekend. Dan vliegt de tijd om.”

Voor mensen die even tot zichzelf willen komen tijdens de SamenLoop, organiseert de Ontmoetingskerk een bezinningsruimte. In deze tent staan vrijwilligers klaar voor een goed gesprek of luisterend oor.

Het team van Jorden en Rienk wilde 1.000 euro ophalen voor het KWF. Dat doel is inmiddels royaal overschreden. Rienk verkocht met zijn vader droge worst aan familie en vrienden, Jorden verleidde als brugwachter op de Turfroute veel varensgasten tot een donatie. Daarnaast verkopen ze oranje polsbandjes en papieren windlichten van de SamenLoop.

SamenLoop voor Hoop

Op 21 en 22 september lopen honderden wandelaars in Gorredijk de SamenLoop voor Hoop. Een 24-uurs wandelestafette om stil te staan bij kanker en geld in te zamelen voor kankeronderzoek. De komende weken besteedt Sa! uitgebreid aandacht aan dit evenement.