Ondernemen

Rinsma Modeplein outlet helpt Nepal

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Afgelopen voorjaar opende Rinsma Modeplein aan De Kromten in Gorredijk een eigen outlet. Acht keer per jaar verkoopt het modehuis hier de kleding die na de uitverkoop overblijft. Voortaan gaat er van ieder verkocht item 2,50 euro naar de Rinsma Nepal Foundation.

Komende vrijdag en zaterdag is de Rinsma outlet weer geopend. Met een grote keuze kleding, voor zowel mannen als vrouwen. Ook Steenwijk Schoenen verkoopt hier de restanten van de collectie. Gerk-Jan Rinsma: “Alle kleding die na de uitverkoop overblijft, verkopen we via de outlet. Tegen bodemprijzen. Ook verkopen we er interessante restpartijen die we via onze vaste leveranciers kunnen bemachtigen.” De afgelopen jaren hield Rinsma Modeplein twee keer per jaar een dergelijke outlet sale bij haar magazijn aan ’t Kiemke. “Maar dat kon niet meer. Het werd veel te druk en daar was het pand niet op ingericht. Bovendien waren er onvoldoende parkeerplaatsen.”

Op zoek naar een betere locatie stuitte Rinsma op een al jaren leegstand pand bij de ingang van Gorredijk. “We hebben daar circa 600 m2 beschikbaar, er is voldoende parkeerruimte en het pand heeft weer een bestemming.” Acht keer per jaar gaan de deuren van de outlet open.

Nepal Foundation

De komende maanden koppelt Rinsma Modeplein in de outlet een actie aan haar eigen Nepal Foundation, die al jaren een naaiatelier ondersteunt in het Nepalese dorp Charpane. Tachtig vrouwen hebben in het atelier een baan met het produceren van onder andere schooluniformen voor de lokale markt. Op die manier zorgen ze voor een eigen inkomen. In de loop van dit jaar komen er nog twintig naaisters bij. Van ieder verkocht product in de outlet maakt Rinsma 2,50 euro over naar de Foundation.

Het project in Nepal nadert haar voltooiing. De Rinsma Nepal Foundation wil het atelier over twee tot drie jaar schuldenvrij overdragen aan de lokale bevolking. Zover is het nu nog niet. Bestuurslid Dick Beumer reist later dit jaar opnieuw voor vier weken naar Nepal. Dit keer vooral om te helpen bij de optimalisatie van de organisatie en het coachen van het management. Met als doel dat het atelier op eigen benen kan staan.

Het atelier werd onlangs getroffen door blikseminslagen en overstromingen. Met behulp van de actie Wilde Ganzen heeft de Foundation acuut 6.000 euro overgemaakt zodat het atelier weer verder kan draaien. De Foundation hanteert vanaf de start van het project het uitgangspunt dat het geen liefdadigheid moet zijn. Het atelier lost per jaar keurig af op de verstrekte microkredieten. Alleen dan is het op termijn mogelijk dat het atelier uiteindelijk ook op eigen kracht verder kan.

Beumer schat dat de komende jaren nog circa 70.000 euro nodig is. Met acties in en rond de winkel is de doelstelling van Rinsma Modeplein om dit jaar 20.000 euro over te kunnen maken.