Thema Warmetruiendag

Rinsma: Ook buiten de winter volop gebreide truien

Potlood Arend Waninge

De seizoenen worden langer en dus zijn gebreide truien en vesten in de modewereld allang niet meer alleen onderdeel van de wintercollecties. ‘Lichtere’ breiwerken zijn, dankzij nieuwe wolcombinaties, ook terug te vinden in de voorjaars- en zomermode.

Het is een mooi winters plaatje. Met een kop warme thee in een dikke trui en met wollen sokken aan op de bank. Het liefst nog met een warme plaid voor het grijpen. Het is een beeld dat de jaarlijkse Warmetruiendag graag oproept. Want met een lekkere warme trui aan kan de kachel immers wel een graadje lager. Bij Rinsma Modeplein is er nu echter weinig meer terug te vinden van dat heerlijke winterbeeld. Na de uitverkoop en een verbouwing is de winter voorbij. Het is op het modeplein al een en al voorjaar, met een nieuwe collectie met veel zomerse kleuren.

Kleurencombinaties

Dat wil zeker niet zeggen dat de gebreide truien en vesten helemaal uit beeld zijn. “Als inkopers zijn we nu juist volop bezig met de collectie van de volgende winter”, vertelt Alet Stoel. Zij is een van de drie inkopers van de damesafdeling van Rinsma Modeplein. In deze periode reizen zij in binnen- en buitenland van beurs naar beurs en kopen ze bij leveranciers al een groot deel van de wintercollectie in voor volgend jaar. “Ik kan nu al zeggen dat de volgende winter heel kleurrijk wordt. Met bijzondere kleurencombinaties en veel verschillende prints. Ook de truien met de Noorse motieven komen terug.” Bovendien ziet Alet de trend van de terugkeer van de lekkere trui doorzetten. “De afgelopen jaren leek de trui weleens wat onder te sneeuwen bij de gebreide vesten. Dat beeld is nu weer aan het keren, de gebreide truien zijn er weer volop.”

Bovendien spelen gebreide truien en vesten allang niet meer alleen in de winter een rol. “Die tijd is echt voorbij. De seizoenen lopen tegenwoordig veel langer door. Het blijft langer warm, maar ook langer koud. Ook ver in het voorjaar kunnen er nog hele frisse dagen zijn. En dat zie je terug in het modebeeld. Vrouwen zijn ook veel vrijer in het combineren. Ik zag vorig jaar iemand aan het strand in shorts met daarboven een kasjmier trui. Ik dacht gelijk: die heeft het begrepen.”

Producenten van gebreide truien en vesten hebben tegenwoordig ook veel meer keus in wolvarianten. “Eigenlijk gebruikt iedereen blends, een combinatie van een wol met een acryl. Dat heeft een aantal voordelen. Het is goedkoper dan pure wol, maar ook de pasvorm van een trui of vest blijft beter. Puur wol vraagt veel meer aandacht. Je moet het voorzichtig wassen en liggend drogen. Met de moderne varianten speelt dat minder.” Dat wil niet zeggen dat pure wol niet meer wordt gebruikt. “Het is bijvoorbeeld heel geschikt voor jasvesten. En die dragen we inmiddels ook het hele jaar door.” Met de nieuwe wolvarianten is het volgens Alet ook eenvoudiger om fijner breiwerk te maken. “Je ziet dat in de zomer ook terug met veel open breiwerk. Met een hemdje daaronder geeft dat hele mooie combinaties.”

De tijd dat een gebreide trui als oubollig werd gezien is volgens Alet verleden tijd. “De jeugd heeft helemaal geen problemen met gebreide producten. Zolang ze het maar mooi vinden. Er zijn ook merken, zoals Sibin Linnebjerg en IVKO, die kleurrijk breiwerk hip in de markt zetten. Dat valt bij alle leeftijden in de smaak.”

Een ander mooi voorbeeld is Granny’s Finest, een onderneming met een maatschappelijke missie die handwerkclubs en andere activiteiten voor ouderen organiseert en daarmee een bijdrage levert aan het voorkomen van eenzaamheid. Omgekeerd leveren de ouderen een belangrijke bijdrage door hun expertise. De sjaals, mutsen en handwarmers worden in Nederland met de hand gebreid van duurzame materialen. Jonge creatievelingen helpen bij het samenstellen van de collectie met zowel trendy als tijdloze producten. Een mooie samenwerking tussen jong en oud.