Nieuws

Roerig seizoen voor jubileumclub Gorredijk

Camera Marije Geertsma Potlood Niels van Marle

De voetballers van Gorredijk beleven een roerig seizoen. De ploeg kampt met blessures bij bepalende spelers, nam voortijdig afscheid van trainer Richard Jellema en heeft bovenal degradatiezorgen. “In het jaar dat de club honderd jaar bestaat mag het niet fout gaan.”

Chris Riem had zondag flink de pest in, toen hij zijn elftal thuis tegen Steenwijker Boys met 1-3 het schip in zag gaan. Een pijnlijke nederlaag tegen een tegenstander die nog minder punten had dan de Gordyksters zelf. Bovendien kwam er zo een einde aan de bescheiden serie mooie resultaten die Gorredijk boekte onder de interim-coach.

“Het was lekker dat we tegen Mildam en Dwingeloo vier punten pakten”, keek Chris terug op zijn eerste weken. “Dat zijn twee clubs hoog op de ranglijst, het was goed voor het vertrouwen.” Gorredijk greep terug naar een 4-3-3 speelwijze en dat bleek te werken. “Dat is ook hoe deze club volgens het beleidsplan wil spelen.” Als jarenlang lid van de technische commissie van Gorredijk kon de coach eigenlijk ook bijna niet anders.

Drie weken geleden nam hij het over van Richard Jellema, van wie al bekend was dat zijn dienstverband niet langer dan één seizoen zou duren. “Er moest wat veranderen, zoveel was wel duidelijk. Al waren de meeste spelers tevreden met Richard, er ontbrak gewoon iets. Het plezier en geloof leek weg.”

Of het vertrek van Jellema het verschil maakte de afgelopen weken, weet Mart van der Tuin niet. “Het blijven namelijk wel dezelfde elf jongens in het veld”, aldus de aanvoerder. “Het is gewoon niet ons seizoen. We hebben het lastig met een smalle selectie en juist nu aardig wat blessures. Dat kunnen we kwalitatief niet opvangen, hoezeer de vervangers ook hun best doen. Maar je kunt niet verwachten dat iemand uit het tweede dezelfde kwaliteiten heeft als bijvoorbeeld Arjen Bergsma, die we echt missen.”

Binnen de selectie beseft iedereen hoe Gorredijk ervoor staat, merkt Mart. “Iedereen weet dat het penibel is en niet ondenkbaar dat we degradatieduels moeten spelen aan het einde van de competitie.” Riem is daar ook duidelijk in. “Ik ben rechtdoorzee. Elke wedstrijd is nu voor ons een finale. Het is een kwestie van de mouwen opstropen, of je nou tegen een ploeg boven of onder je op de ranglijst speelt. Wie de kantjes ervan af loopt, wissel ik gewoon. We moeten er met zijn allen voor knokken dat Gorredijk derdeklasser blijft.”

Geen rare risico’s nemen en ‘lekker voetballen’ is op dit moment uit den boze. “Neem die bal maar op je schaats en ros hem over de bomen”, doceert Riem. “Het begint voor ons met minder goals tegen krijgen. Als dat lukt en we krijgen de bal vervolgens bij onze aanval dan is er echt nog wel wat te halen. Onze aanval kan op dit niveau mee.”

Gorredijk zal het op eigen kracht moeten doen, weet Mart. “We moeten de komende weken zelf onze punten pakken. Want er komen zeker nog rare uitslagen van teams die nergens meer om spelen.” Daarom was het verlies tegen Steenwijker Boys zondag extra pijnlijk. “Maar tegen zo’n ploeg moeten we eigenlijk het spel maken en dat ligt ons niet. Wat dat betreft is het niet verkeerd dat we de komende weken tegen betere tegenstanders spelen. Daar liggen voor ons wel kansen.”