Sa! yn petear mei.. Oerterp

Ronde van Ureterp valt opnieuw in het ‘coronawater’

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

Net als in 2020 zette de coronacrisis paasmaandag een streep door de Wielerronde van Ureterp, traditioneel het eerste noordelijke criterium van het jaar. Een teleurstelling voor organisatie én renners. En dat in een tijd dat de wielerkalender sowieso al leger werd. “We moeten het samen oplossen, waarbij de renners ook eens goed naar zichzelf moeten kijken.”

Paul Veldhuis (40) maakte op tweede paasdag toch een rondje over het parcours. “Wielerronde of niet, ik wilde natuurlijk wel even fietsen. En dan pak je ook het gebruikelijke rondje mee. Maar het voelde heel gek”, aldus de in Ureterp wonende amateurrenner van Team Muta. “Normaal is zo’n rondje prachtig, met veel publiek langs de kant en volle bak in de wedstrijd. Ja, dat missen we als wielrenners enorm.”

Bij leeftijdsgenoot Johannes Boersma was er ook leegte en weemoed toen hij maandag uit bed stapte. “De afgelopen jaren was je op tijd wakker, ging je aan de slag om de laatste puntjes op de i te zetten en vervolgens was het de hele dag koers. Altijd druk, maar ook genieten”, vertelt de penningmeester van de organisatie. “Het voelde de afgelopen maanden heel raar om niet met alle voorbereidingen in de weer te zijn.”

Sponsors

In november vreesde de stichting al dat er voor een tweede jaar op rij geen ronde georganiseerd kon worden. Boersma: “We hebben toen ook direct al besloten dat we ons gebruikelijke rondje langs sponsors, of potentiële sponsors, niet zouden maken. Kalm aan en eind 2021 maar weer eens kijken hoe alles ervoor staat.”

Het is afwachten of alle bedrijven, die in de loop der jaren hun naam aan de wedstrijd verbonden, bij een volgende editie het geld wel kunnen missen of dat ze überhaupt nog bestaan. Daar is Boersma zich terdege van bewust. “Wij hebben een grote groep heel trouwe sponsors, veelal plaatselijk natuurlijk, maar wij begrijpen ook dat veel bedrijven het lastig hebben. Onze wedstrijd sponsoren is vooral een kwestie van gunnen, je kunt heel lastig zeggen of een bedrijf er ook iets tastbaars voor terugkrijgt.“

Ondertussen proeft Boersma ook wel een beetje berusting. “Normaal zijn we al een paar maanden van tevoren aan het vergaderen in het café en dan drink je na afloop even een biertje met wat mensen en praat je over zaken. Dan begint het al wat te leven en als we vervolgens de aankondigingsborden ophangen, dan komt het echt los. We weten al een tijdje dat dit er niet in zit.”

 

Lege kalender

Veldhuis vreest ondertussen ook dit jaar voor een lege wielerkalender voor de noordelijke renners. “Ureterp is altijd de eerste van het seizoen. Er zit prestige aan vast, want het is ook nog eens een behoorlijk selectief rondje. Het is enorm jammer dat we weer niet kunnen genieten van zo’n monument op de kalender.”

Zes jaar geleden reed de in Frieschepalen opgegroeide Veldhuis zijn eerste Wielerronde van Ureterp “Ik had echt net mijn licentie, het was mijn eerste officiële wedstrijd ooit. Het was echt geweldig, ik zal het nooit weer vergeten. Ik mocht op de voorste rij starten omdat ik uit het dorp kom, maar daarna was het volle bak om mee te komen. Die geur van verbrand rubber na de eerste bochten; ik ruik het nu nog als ik eraan denk.”

Overigens raakte de noordelijke wieleragenda de laatste jaren al steeds leger, weet Veldhuis. “Er zijn nogal wat koersen verdwenen. Het is een probleem dat we allemaal zien, maar waar we met zijn allen nog geen structurele oplossing voor hebben gevonden.” Hij vreest dat een deel van het probleem ook in de sport zelf zit. “In het wielrennen heb je te veel en te vaak eilandjes. Je bent met een team, maar uiteindelijk wint het individu. Dat zie je ook in andere dingen terug. Iedere organisatie is op het oog vooral bezig om de eigen koers rond te krijgen.”

Even doorbijten

Daarnaast zijn de renners zelf ook deel van het probleem, stelt Veldhuis. “Bij een beetje regen of als de benen wat minder zijn, haken renners af. Ondanks dat ze zich hebben ingeschreven. Soms moet je gewoon even doorbijten, dat doen die vrijwilligers in de wedstrijdorganisatie ook. We moeten het samen oplossen.”

In Ureterp hebben ze overigens zelden te klagen over de startlijst; alle renners zijn hongerig bij de start van het nieuwe criteriumseizoen. “En we hebben de zaken altijd uitstekend voor elkaar”, aldus Boersma. “Zo staan we er ook in: we gaan voor de maximale score en anders doen we het niet. Dat is onze kracht geworden en daarom komen renners en toeschouwers hier altijd graag.” Boersma hoopt iedereen volgend jaar wel te kunnen verwelkomen. Lachend: “Want het is leuk om de familie met Pasen wat extra tijd te geven, maar inmiddels hebben zij wel genoeg aandacht gehad.”