Nieuws

Rookgordijn rond supermarkt Wijnjewoude

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Ook al is het vuur gedoofd na de brand van twee weken geleden, de rookwolken rond de supermarkt in Wijnjewoude nemen toe. Achter het rookgordijn heeft het er alle schijn van dat de huidige supermarkt allang is opgegeven.

Die conclusie lijkt gerechtvaardigd na een tip van een inwoner van het dorp die niet met naam en toenaam in de krant wil. De tipgever verwijst naar de website van Adelaar Projectontwikkeling in Hoogeveen, de eigenaar en verhuurder van het winkelpand. Onder het kopje nieuwsberichten valt op de site te lezen dat sinds juli het plan ´herontwikkeling voormalige supermarkt te Wijnjewoude´ op tafel ligt.

Voormalige supermarkt

Het bericht is in tegenspraak met wat op de dorpsbijeenkomst van 9 juli werd beweerd over de toekomst van de slecht renderende supermarkt. Die avond, door de Spar belegd om naar eigen zeggen steun te verwerven voor behoud van de winkel, meldde adviseur Wout van der Wal van de Stichting Bevordering Ondernemerschap (SBO) dat de huur was opgezegd om Adelaar Projectontwikkeling onder druk te zetten en dat die strategie had gewerkt. “De verhuurder toont zich nu bereid tot een substantiële huurverlaging.”

Gevraagd om commentaar zegt Jan Kroezen van Adelaar Projectontwikkeling: “Je moet maar geloven wat je wilt geloven. En verder wil ik er niets over zeggen.” Ook over de herontwikkeling van de ‘voormalige supermarkt’ doet de projectontwikkelaar geen enkel uitspraak. “Van mij hoor je niks.”

Uitzoeken

Supermarktuitbater Johan Bosch huurt het pand van leverancier Spar die weer zaken doet met Adelaar. Na de brand besloten alle betrokken partijen dat Spar voortaan de woordvoering doet. Op het hoofdkantoor in Waalwijk reageert woordvoerder Sandra Eijkeman verbaast als ze wordt geconfronteerd met de mededeling van Adelaar. “Dat ga ik uitzoeken.” En nee, er valt nog niets te melden over het verzekeringsonderzoek na de brand. Vindt ze niet dat het wel erg lang duurt? “Ja, dat is wel zo.”

Als Eijkeman ruggespraak heeft gehouden met de interne adviseur zegt ze niets anders te kunnen melden dan dat ‘Spar de conclusies van de verzekeraars afwacht’. Er blijkt tussentijds ook even contact te zijn geweest met verhuurder Adelaar, maar over wat er besproken is kan de woordvoerder geen mededelingen doen.

In de maling

De schimmigheid die rond de supermarkt hangt, neemt de Spar dus niet weg. Dat roept de vraag op of uitbater Johan Bosch en het dorp met de bijeenkomst van 8 juli niet in de maling zijn genomen. De tipgever uit de kring die zich inzet voor het behoud van de supermarkt denkt van wel. “Er is telkens druk overleg gaande, maar in het dorp horen we niets. Dat voedt het wantrouwen dat de zaak allang is bekokstoofd.” De tipgever heeft ook uitbater Johan Bosch op de hoogte gesteld. “Johan wist van niets en reageerde geschrokken.”