Nieuws

Ruurdtje doet mee aan 20e Revalidatie Friesland Tocht

Potlood Arend Waninge

Ruurdtje Oppedijk (27) raakte in de zomer van 2013 betrokken bij een heftig verkeersongeval. Het zorgde voor blijvend niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Sporten was en is voor haar nog steeds heel belangrijk. Daarom doet ze ook mee aan de Revalidatie Friesland Tocht op 20 april.

Op haar racefiets werd Ruurdtje geschept door een automobilist. “Ik was, na een kunstmatige coma, rechtszijdig verlamd en kon niet meer praten”. Na vijf weken ziekenhuis volgde vijf en een halve week revalidatie in Beetsterzwaag. Ruurdtje moet nu verder leven met blijvend hersenletsel. “Sport was voor mij altijd al heel belangrijk. Schaatsen en fietsen vormden een uitlaatklep, ideaal om mijn hoofd leeg te maken van alle strubbelingen in het leven. Ik kon mijn fysieke energie kwijt, mijn ergernissen wegsporten en mijn hoofd leegmaken.”

Het ongeluk veranderde veel, maar weerhield Ruurdtje er niet van om het sporten weer op te pakken. “Ik kan gelukkig alle sporten doen die ik wil. Alleen moet ik het meer spreiden, het is niet meer zo vanzelfsprekend als voorheen. Ik moet er meer bij nadenken. Soms wil ik graag sporten om mijn hoofd leeg te maken, maar ben ik al te moe. Dat is heel erg frustrerend.”

Sporten heeft voor Ruurdtje nu ook een andere betekenis. “Het is niet alleen om mijn hoofd leeg te maken, maar ook om me fit en energiek te voelen. Ik heb zoveel meer energie als ik wel sport. Ik geloof dat bewegen heel belangrijk is voor mensen met een beperking. Je wordt fitter, maar raakt ook gemotiveerder om het beste uit jezelf te halen. Dan besef je dat je beter uit je revalidatie gekomen bent en meer kunt dan je zelf had gedacht.”

Ruurdtje doet mee aan de Revalidatie Friesland Tocht. “Ik fiets de tocht dit jaar voor de derde keer. Mijn moeder gaat in ieder geval mee en ik hoop ook ons fietsgroepje weer mee te krijgen.” Ze ziet de tocht ook als voorbereiding op de Fietselfstedentocht. “Maar dat is een bijkomstigheid. Ik doe sowieso mee omdat het dicht bij me ligt en ik iets kan betekenen voor lotgenoten. Door voor hen te fietsen kunnen zij ook sporten.”

De twintigste editie van de Revalidatie Friesland Tocht vindt op 20 april plaats. Het is mogelijk verschillende afstanden te wandelen en te fietsen. Daarnaast wordt Huize Lyndensteyn in Beetsterzwaag omgetoverd tot een gezellig evenemententerrein met diverse (kinder)activiteiten, muziek en demonstraties. De opbrengst komt geheel ten goede aan het project ‘Sporten en bewegen mogelijk maken voor mensen met een beperking’.

revalidatie-friesland.nl