Nieuws

‘Schoolexamens BHS op schema’

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge Map Actueel: dossier Corona

Sinds maandag neemt de Burgemeester Harmsma School weer schoolexamens af. Dat gebeurt onder strikte voorwaarden. Volgens directeur Jolida Voetelink verloopt het goed.

De examenleerlingen moesten vorige week de schoolexamens staken als gevolg van de schoolsluiting. De BHS zat net in de tweede periode van de schoolonderzoeken. De examenleerlingen kregen strikte instructies over hoe ze zich binnen en buiten de school moesten gedragen. Er werd ook gedreigd met forse sancties bij overtredingen.
“Maar op een enkele incident na is het goed verlopen. We wilden wel eerst even kijken hoe het maandag ging. Vandaar dat we pas maandagmiddag hebben besloten om ook de volgende dag weer schoolonderzoeken af te nemen.”

De examenkandidaten hebben de schoolonderzoeken na deze week afgerond. De centrale landelijke examens gaan daarna niet door, zo werd dinsdag bekend. “We gaan volgende week kijken hoe de leerlingen er voor staan en hoe we daar als school verder mee omgaan.”

Verbazing

Voetelink heeft zich wel verbaasd over de landelijke gang van zaken in de afgelopen dagen. “Met pijn in mijn hart ben ik het er wel mee eens dat de centrale examens niet doorgaan. Maar het was mij wel wat waard geweest als het onderwijsveld meer met één mond had gesproken. Ik hou er niet van als scholen hun eigen koers gaan varen. Dat geeft ook onrust onder de leerlingen. Het is al met al een hele vreemde en ook vervelende situatie.”

Thuisonderwijs

Eind deze week gaat de BHS ook bekijken hoe het met het thuisonderwijs van de overige leerlingen van de school gaat. “Op basis van wat ik hoor ben ik nu redelijk positief. Er ontstaan mooie dingen. Maar ik weet ook de ene leerling er serieuzer mee bezig is dan de andere.”
En dat roept ook weer nieuwe vragen op. Want hoe moet je nu in de rest van het schooljaar toetsen en rapporten opstellen? “Dat is natuurlijk een hele puzzel. De praktijkvakken op het VMBO zijn sowieso lastig. Wiskunde kun je op afstand goed volgen, maar met timmeren, metselen en een auto repareren is dat een stuk lastiger.”