Nieuws

Schrapen voor Voedselbank

De Voedselbank Opsterland moet volgens voorzitter Nikita Brameijer alle zeilen bijzetten om circa zestig gezinnen wekelijks van een voedselpakket te voorzien. Deze week verraste Plus Berkenbosch uit Beetsterzwaag de Voedselbank met bijna honderd pakketten.

Het is een jaarlijkse actie van de supermarkt waarbij klanten kunnen sparen voor een pakket. De pakketten zijn altijd welkom, maar nu helemaal. Brameijer: “De aanvoer vanuit de Voedselbankorganisatie is beperkt. Dat heeft onder andere te maken met de hamsterwoede in de supermarkten, waardoor er minder voor ons overblijft.”

Gelukkig heeft de Opsterlandse Voedselbank steun vanuit verschillende instanties. “We krijgen jaarlijks een paar keer steun van de Van Teyens Fundatie, die pakketten kunnen we inzetten wanneer het ons past.” Ook zocht Brameijer contact met restaurants om voorraden die zij nu niet zelf kunnen gebruiken te doneren. “Chinees restaurant Kota Radja uit Beetsterzwaag belde zelf. Een hele mooie actie.”

Het Rijk heeft aangekondigd om de voedselbanken met vier miljoen euro te helpen. Hoeveel daarvan in Opsterland terecht komt weet Brameijer niet. “Dat wordt over alle voedselbanken en de centrale organisatie verdeeld. Bovendien denk ik niet dat we al binnen een paar weken over dit geld kunnen beschikken.”

Brameijer verwacht dat als gevolg van de coronacrisis in de nabije toekomst een groeiend aantal gezinnen bij de Voedselbank aanklopt. “ZZP’ers krijgen het moeilijk, maar veel andere mensen verliezen ook hun baan.”

De voedselbank verwelkomt iedere bijdrage in geld of in producten. Iedereen die producten wil brengen is van harte welkom. Dat kan in de even weken op donderdag (15.00 – 16.00) en in de oneven weken op dinsdag (10.00 – 11.00 uur) en vrijdag (9.00 – 11.00 uur). Locatie: Stationsweg 8 in Gorredijk. Op deze tijden is er altijd een vrijwilliger aanwezig.

www.voedselbankopsterland.nl