Ondernemen

Sipke Brouwer 35 jaar slijter

Potlood Renske Woudstra

Op 1 december is het 35 jaar geleden dat Slijterij en Wijnhandel Brouwer aan de Hoofdstraat in Beetsterzwaag startte. De kleine slijterij groeide in die jaren uit tot speciaalzaak. Sipke Brouwer: “We ha in moaie sortering whiskey mei sa’n 260 soarten en 80 soarten jenever.”

Brouwer adviseert zijn klanten graag uitgebreid bij het maken van een keuze. Hij doet graag iets extra’s. “Lêstendeis belle in klant dy’t in bepaald soart flesserek ha woe. Dat koe se nearne krije. Dat fyn ik leuk om te dwaan foar in klant.” Zijn klanten komen dankzij zijn vakkennis van heinde en verre. “Ik bin in bytsje in fakgek. Dat joust oan minsken mei, dat fine se leuk.” Hele gesprekken voert hij dan in de winkel, en dat wordt herinnerd. Met als resultaat dat bijvoorbeeld vakantiegangers bij hem terugkomen voor leuke bestellingen.

Op de bovenste plank achter de toonbank staat een lange rij bruine flesjes. ‘Snuffelpotsjes’ zijn het. Wie het wil, kan ruiken aan diverse dranken. In het assortiment ook grappige cadeauverpakkingen zoals een infuus met beerenburg. Naast een mooie sortering wijnen zijn ook de plaatselijke slokjes als Sweachster Bosbitter, Sweachster Beerenburger en Sweachster Genever verkrijgbaar. In samenwerking met openluchtmuseum It Damshûs bracht hij het Beetster Stûkesûpke op de markt, een likeur uit oude tijden.

“De djoerste flesse whiskey dy’t ik yn ‘e winkel ha, kostet 350 euro. It bin de leafhawwers dy’t dêropôf komme.” Een goedkope variant is er voor 10 euro, daartussenin is er keus voor elke smaak en beurs. Ook in jenevers is er uitgebreide keus. “Ik ha sels jenever fan 65 euro de flesse.”