Cultuur

Skimerjûn is smûk als vanouds

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

De revival van het Skimerjûnfestival in Nij Beets leverde vorig jaar veel goede reacties op. Voldoende reden voor de nieuwe organisatie om het festival ook dit jaar te organiseren. Op vrijdag 27 september (19.30 uur) is It Damshûs dan ook het decor van de tweede editie van Skimerjûn nieuwe stijl.

“We houden het festival nu iets kleinschaliger dan waar het in het verleden naartoe was gegroeid. Met minder grote tenten, iets smûker en met minder bezoekers”, aldus Elly Hoogeveen, een van de organisatoren. “Vorig jaar waren er circa 400 bezoekers, dit jaar is dat ook het maximaal aantal te verkopen kaarten. Voldoende om er een mooi feestje van te maken. Drie partijen zorgen voor een geslaagde Skimerjûn: de muzikanten, de bezoekers en de vrijwilligers.” De bands van vorig jaar wilden graag terugkomen, maar de organisatie koos voor een volledig nieuwe line-up. “Met dit keer meer Fries in het programma, daar vroegen de mensen om.” Naast muziek is er in het programma ook ruimte voor een verhalenverteller, toneel en cabaret. “En aan het einde van de avond is er een grote verrassende act.”

De bluesband Electric Hollers opent de avond met muziek vol energie en een vintage-sound. Een garantie voor zware bastonen, donderende drums en gitaarsolo’s. Het gemengde vocale ensemble Sequens brengt een mengeling van geestelijke en geestige muziek. The Mudbirds uit Oudebildtzijl maken geen dertien-in-een-dozijn-houthakkersblues, maar laten zich slim inspireren door de vooroorlogse akoestische blues. Singer-songwriter Jasper Schalks omschrijft zijn muziek als americana, vergelijkbaar met de nummers op Neil Youngs Harvest. Electric Forest brengt melodische indiepopliedjes. De man achter Wordbites is Hugo de Haas van Dorsser. Hij begon een paar jaar geleden als straatartiest en is inmiddels doorgedrongen tot grotere gerenommeerde festivals.

Vanzelfsprekend biedt Skimerjûn ook een podium aan lokale muzikanten. Zo verruilt de Rolbrêge Brûzband met haar Friestalige blues de vaste plek Café Rolbrêge voor het Skimerjûnfestival. The Innocent Beard uit Nij Beets speelt peatmuziek, een eigenzinnig repertoire van koppige liedjes die zich moeilijk onder één noemer laten vangen. The First Wolf, het duo Melle Leijten en Suze Commandeur, kenmerkt zich door een grillig en soms somber, melancholisch geluid. Akoestische gitaar, banjo en mandoline begeleiden hun soepele vocale harmonieën.

Anneke Schootstra neemt het publiek met haar verhalen mee in een eigen wereld. Het Bovenste Knoopje Open is een gezelschap dat zich richt op cabaret en nederpop. Sjoerd van Capelleveen en Job Kühlkamp brachten al een muziekalbum uit over menselijkheid. Geboren op een Amsterdamse woonboot, kreeg singer-songwriter Tolls de golving van het water mee en vertaalde dat in luistermuziek met folk-, indie- en pop-invloeden. Piet Kok & Roelof Reineman verzorgen een tribute aan Bob Dylan, sfeervol bij het kampvuur.

Kaarten voor het Skimerjûnfestival kosten 15 euro en zijn te bestellen via damshus.nl.