IFKS Skûtsjesilen 2019

Skûtsjes IFKS moeten nog dag wachten

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

De bemanningen van de skûtsjes van Tijnje en Gorredijk bleven zaterdag met de andere IFKS-skûtsjes noodgedwongen aan de wal. Stormachting weer en hoge golven maakten de eerste race op het IJsselmeer bij Hindeloopen onmogelijk. Zondag staat er nu een race op het binnenwater van de Fluessen op de agenda.

Schipper Jaap Hofstee ligt zaterdagmiddag nog met It Swarte Wief en het volgschip bij Stavoren. Vrijdag besloot de IFKS de eerste wedstrijd bij Hindeloopen al te schrappen. De aangekondigde zomerstorm en de bijbehorende golfslag maakt het zeilen onverantwoord. “Dy koarte golfen beuke op de skûtsjes. Dan krigest hieltyd in swieper, komt it swurd boppe wetter en bin de skûtsjes eins net mear goed te stjoeren. It risiko op omslaan is ek grutter.

Ook voor zondag stond er een wedstrijd op het IJsselmeer op het programma, maar dan voor de kust van Stavoren. Die wedstrijd is vanwege wind en golfslag ook al afgelast. De organisatie besloot zaterdagochtend om in plaats daarvan op zondag een wedstrijd te organiseren op de Fluessen. Ook op het binnenwater staat waarschijnlijk een behoorlijke wind, maar is de golfslag wel een stuk minder. Al wordt pas op zondagochtend duidelijk of de wedstrijd door kan gaan. “By wynkreft sân is it tefolle”, aldus Harmen Brouwer van de Drie Gebroeders.

Ook het skûtsje van Gorredijk ligt nog bij Stavoren. Voor de bemanning is het zondag vroeg dag. De C-klasse start al om 9.15 uur en De Drie Gebroeders moet nog naar de Fluessen toe. Brouwer: “Om healwei sânen wol ik it wetter op. Wy wolle moarn graach los. Mar wy ha gjin stjoer oer it waar. Dus it wurdt spannend.”

 

It Swarte Wief had in het verleden nog wel eens een moeilijkheden met zwaardere wind. Hofstee: “Mar de lêste tiid kinne we ek dêr aardich mei wurde. Dus kom mar op. Wy binne der klear foar.”