Nieuws

Sloop en herbouw deel Compagnonsstrjitte

Potlood Arend Waninge

Woningcorporatie Elkien start komende zomer met de sloop en herbouw van 26 woningen aan de Compagnonsstrjitte in Gorredijk. De in 1955 gebouwde woningen voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Elkien verwacht voor 1 juli voor alle huidige bewoners een vervangende woonplek te hebben gevonden, daarna start de sloop.

Het gaat om drie blokken woningen: 2 t/m 28 (even), 35 t/m 41 (oneven) en 44 t/m 58 (even). De vervangende nieuwbouw bestaat uit blokken van vier en vijf woningen. De meeste woningen (24) zijn geschikt voor huishoudens van één of twee personen. De twee andere woningen hebben drie slaapkamers. Elkien verwacht het hele project in april 2022 op te leveren. Elkien legt bij de woningen aan de straat ook 22 parkeerplaatsen aan.

De woningcorporatie had al in 2006 plannen voor dit deel van Gorredijk, maar overheidsmaatregelen noopten de corporaties toen om hun plannen bij te stellen. Bij het vinden van vervangende woningen voelt Elkien de krapte op de woningmarkt. Er komen, ook als gevolg van de coronacrisis, minder woningen leeg. De gemiddelde wachtduur voor een sociale huurwoning in Opsterland is op dit moment 28 maanden. Elkien heeft in 2019 andere woningen in de Compagnonsstrjitte al gerenoveerd tot woningen met een A++-label.