Sa! yn petear mei

Sparjebird: struinen en vieze kleren

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

De parkeerplaats staat bijna altijd vol, zeker als het geschikt weer is. Zo ook op de laatste schoolvakantiedag. Onder de vele bezoekers René en Welmoed uit De Wilp die met hun drie kinderen, neefje en nichtje volop genieten van een middagje in Speelbos Sparjebird.>

Het speelbos van Staatsbosbeheer heeft inmiddels een naam opgebouwd, ook in de wijdere regio, zegt boswachter Manon van Wesel. “Het is vooral in trek bij gezinnen met kinderen. Onze focus ligt op educatie. Onlangs plaatsten we nog een grote picknickbank die we voor onze activiteiten kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor kinderen die met de boswachter op pad gaan.” 

Na een oorlogshistorie als werkkamp, kreeg Sparjebird begin jaren zeventig een openluchttheater en een blokhut voor zomerkampen en spelweken. Het bos bleek met paadjes en open plekken heel geschikt voor avontuurlijk spelen. Toch raakte het gebied later in versukkeling. Totdat toenmalig boswachter Roel Vriesema het rond 2010 weer op de kaart zette. Er kwamen speeltoestellen, themapaden en de blokhut kreeg nieuwe eigenaars.

Even googlen op ‘speelbos’ en dan kom je al snel op Sparjebird uit, ondervonden René en Welmoed uit De Wilp. “In onze omgeving is Sparjebird best wel bekend”, zegt René. Vandaag hebben ze zelf versnaperingen meegenomen. “We wisten niet zeker of de Blokhut wel open was.” Die is wel open, aangepast op het afhalen van eten en drinken. Het is er druk. Speelbos en Blokhut versterken elkaar, merken uitbaters Tjeerd en Lydia Elzinga. Manon is het daarmee eens. Tjeerd: “As wy iepen binne, stiet it parkearplak noch foller.”

Lydia: “De ôfrûne twa jier is de bekendheid bot tanaam. Elkenien fynt it in leuk en unyk plak. Se ferwachtsje soks hjir net.” De Blokhut is uitgegroeid tot een stoer en hip lunchcafé. Daarnaast organiseren de ondernemers in het bos activiteiten als ‘Escape from the forest’, ‘Wie is de Mol’ en er zijn gps-routes. Tjeerd: “Dat is foaral foar bedriuwen, wy hiere hjir minsken foar yn. Dy kombinaasje fan wat ite en dan in aktiviteit yn it bosk is prachtich.” Bosbezoekers komen dan zomaar groepjes van vier aan elkaar gebonden mensen tegen, die in ‘Escape from the forest’ door opdrachten proberen los te komen. Manon: “Dit soort activiteiten past bij de uitstraling van het gebied.” De aantrekkingskracht van Speelbos Sparjebird is groot, zegt de boswachter. “Hier kunnen kinderen struinen en vieze kleren krijgen.”

HEMRIK, 7-1-2022, Speelbos Sparjebird

 

Delen