Nieuws

‘Spikers’ kopen voormalig dorpshuis Lippenhuizen

Camera Marije Geertsma Potlood Arend Waninge

In het jaar dat ze hun 30-jarig jubileum vieren, verhuist de Spijkerpakkenband van Gorredijk naar Lippenhuizen. De band koopt het voormalige dorpshuis van de gemeente Opsterland.

De Spikers zochten een andere locatie omdat het huurcontract van hun huidige onderkomen aan de Leitswei in Gorredijk afliep. “We hebben de afgelopen vijf jaar de luxe leren kennen van een eigen clubgebouw. Dat is een stukje vrijheid dat we graag houden, dus toen we hoorden dat het dorpshuis in Lippenhuizen te koop kwam, hebben we plannen gemaakt”, vertelt muzikante Heleen Talman.

De Spijkerpakkenband wil van het voormalige dorpshuis graag een culturele ontmoetingsplek maken, waar ook plaats is voor andere cultuuraanbieders. “We zijn er zelf natuurlijk niet elke dag en pakken graag dit stukje cultureel ondernemerschap op.” Deze stap past volgens Talman goed in de ontwikkeling van de band. “We zijn natuurlijk al langer bezig met het Spiker Festival en de Spiker Akademy. We hebben het een en ander opgebouwd en willen dat graag delen met de mien-
skip. En hoe mooi is dit voor het dorp Lippenhuizen. Die hebben nu ineens hun eigen orkest.” De activiteiten in het pand hoeven zich niet te beperken tot de hafabra-wereld. “Dat is wel onze wereld, maar bijvoorbeeld zang en toneel is ook mogelijk. Wij doen dit jaar mee aan het iepenloftspul in Hemrik en leren nu ook de toneelwereld kennen. Toneelspelers werken mee aan onze kerstconcerten.”

De Spikers willen niet concurreren met de nieuwe mfa in Lippenhuizen. Talman hoopt eerder dat activiteiten in het dorp elkaar kunnen versterken. Lippenhuizen heeft sinds vorig jaar een nieuw mfa. Het oude dorpshuis is per opbod verkocht. Zes gegadigden toonden interesse en boden allen net boven de minimumprijs (150.000 euro). Opsterland had van tevoren gecommuniceerd dat ze een voorkeur zou hebben voor een maatschappelijke bestemming. De Spikers waren de enige bieder zonder voorbehoud van financiering.