Ondernemen

Spreekuur podotherapeut bij Poorth Orthopedie

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Volgens podotherapeut Elvera Scholten lopen veel mensen onnodig met voetklachten rond. “Met eenvoudige hulpmiddelen is meer resultaat te boeken dan veel mensen beseffen.” Vanaf 23 juni houdt Elvera wekelijks spreekuur bij Poorth Orthopedie in Gorredijk.

De activiteiten van Elvera zijn voor Auke Postma van Poorth Orthopedie een mooie verbreding op zijn diensten. “Ik ben orthopedisch opgeleid en gespecialiseerd in het aanmeten van steunzolen. Daarbij gebruik ik andere technieken dan een podotherapeut. Door de praktijkruimte met Elvera te delen kunnen we een veel uitgebreidere voetzorg leveren.” Poorth Orthopedie is de laatste jaren flink gegroeid. “We kunnen zeker het laatste jaar merken dat mensen veel meer gaan wandelen. Dat zien we terug in een toenemende vraag naar steunzolen. Er wordt vaak naar ons doorverwezen en natuurlijk doet mond-tot-mondreclame ook veel.” Ook veel diabetespatiënten melden zich bij Auke. “Zij hebben jaarlijks voor de verzekering een zorgprofiel nodig. Dat kan ik niet opstellen, maar Elvera wel. Mooi dat dit nu ook hier mogelijk is. Door een podotherapeut in de nabije omgeving hoeven mensen met diabetes minder ver te reizen, voor sommigen is dat namelijk lastig. Bovendien hebben pedicures ook een podotherapeut in de buurt.”

De regelmatige advertentie van Poorth Orthopedie in deze krant bracht Elvera in contact met Auke. Ze kenden elkaar al, ze waren in het verleden ooit collega’s. Elvera werkt bij Podotherapie Joesten in onder andere het ziekenhuis in Meppel. “Nu ik in Nij Beets woon, wil ik ook graag in deze regio aan de slag. In overleg met mijn werkgever start ik nu met de activiteiten in Gorredijk en omgeving.” Elvera heeft op woensdag spreekuur in Gorredijk, maar bezoekt mensen die slecht ter been zijn ook thuis.

Een podotherapeut concentreert zich op de voeten. Diabetespatiënten hebben vaak last van slechte doorbloeding en een afnemend gevoel in de tenen. Maar ook reumapatiënten hebben baat bij de podotherapeut. “Scheefstaande tenen zijn bijvoorbeeld met hulpmiddelen goed recht te zetten. Ook nagelproblemen, teenprotheses en teenstandcorrecties horen bij het werk van de podotherapeut.

Voor zowel het werk van Elvera als dat van Auke geldt dat kleine ingrepen een oplossing kunnen bieden voor vervelende voetproblemen. “Wat veel mensen niet weten, is dat veel van deze oplossingen te combineren zijn met het dragen van gewone schoenen. Zelfs met stukjes vilt op de juiste plekken is er al veel mogelijk.” Het ondervangen van problemen met de voeten kan ook problemen met de knieën en heupen verminderen. Het hele beenstelsel heeft verband met elkaar. Auke: “Ik merk regelmatig dat, met de juiste ondersteuning van steunzolen, mensen ineens stukken verder kunnen lopen.”

Auke en Elvera werken zelfstandig, maar delen een praktijkruimte. “We kunnen elkaar ondersteunen waar het mogelijk is en bovendien naar elkaar doorverwijzen.” Podotherapie en ook steunzolen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het opstellen van een zorgplan voor diabeten zit wel in de basisverzekering. Zowel Poorth Orthopedie als Elvera beschikken over de door de verzekering gevraagde certificaten. Afspraken met Elvera Scholten zijn mogelijk vanaf 23 juni. Ze is bereikbaar op 06-8363 7765. Voor steunzolen is Poorth Orthopedie bereikbaar op 0513 – 85 33 02.

Delen