Nieuws

Steeds meer meisjes gaan voetballen

Camera Martijn van der Vaart Potlood Arend Waninge

Vrouwenvoetbal is al de snelst groeiende tak binnen de KNVB. Ook de clubs in het verspreidingsgebied van Sa! merken altijd dat meisjes en vrouwen steeds vaker voor hun club kiezen. Zondag start het EK in eigen land, dat kan nog weleens een extra boost geven.

Ik hoop zo hard dat de Nederlandse vrouwen het verschrikkelijk goed gaan doen op het EK”, zegt Bernou Hylkema. “Dat is belangrijk voor de verdere beeldvorming van het vrouwenvoetbal in Nederland.” De 23-jarige inwoonster van Ureterp speelde in het verleden in diverse Nederlandse jeugdselecties, tot en met Onder 19. Daar speelde ze samen met een aantal internationals van het huidige Oranje. “Ik lag altijd op de kamer met Dominique Janssen; Vivianne Miedema en Jill Roord zaten ook in die leeftijdsgroep.” Met Miedema voetbalde ze later ook samen bij SC Heerenveen, net als met Sherida Spitse.

Komend jaar voetbalt Bernou bij Oerterp, dat weer een damesteam in competitie brengt. “Ik vond dat ik daar bij moest zijn, mede daarom ben ik gestopt bij de zaalvoetbalsters van Drachtster Boys. We beginnen in de vierde klasse, dus dat is even omschakelen, maar ik heb er zin in.” Toen ze tien jaar was wilde Bernou gaan voetballen, maar omdat Oerterp geen meidenteam had, kwam ze eerst bij acrogym en volleybal uit. “Mijn ouders wilden me toen nog niet tussen de jongens hebben.”

Met leeftijdgenoten

Hoe anders is het nu. Bijna elke vereniging heeft wel meisjesteams. Bij Oerterp is er een Onder 15 en een Onder 19. Bernou: “Ik stond op mijn veertiende al tussen de volwassen voetbalsters. Voor meisjes van die leeftijd hoeft dat nu niet meer, dat is prachtig.” Wereldwijd voetballen er 29 miljoen vrouwen en daarmee is het mondiaal gezien de grootste vrouwensport. De KNVB heeft inmiddels ruim 150.000 vrouwelijke leden en zeker bij de jeugd is de groei nog altijd enorm, zo’n 7 procent per seizoen.

Bij Gorredijk hebben ze komend seizoen ook twee jeugdteams voor meiden ingeschreven. “Een paar meiden constateerden afgelopen seizoen dat voetbal toch niet helemaal hun ding is, maar zonder dat we er echt iets extra’s voor hoefden te doen, kwam er ook weer een handjevol nieuwe speelsters bij. Eigenlijk verbazingwekkend”, vertelt Jildert Bilstra vol enthousiasme.

Een paar jaar geleden zette hij het vrouwenvoetbal binnen de vereniging in de steigers en inmiddels loopt het prima. In die korte periode is er een seniorenselectie van 23 vrouwen ontstaan, zij nemen deel aan de Damesdorpencompetitie in de regio. Daarin werd Jubbega kampioen en zijn ook regionale clubs als ODV en Bakkeveen van de partij. Bilstra: “Een leuke strijd en een prima alternatief voor de gewone competitie. Voor een aantal speelsters is voetballen op zaterdag namelijk niet ideaal.”

Een kwestie van gewenning, denkt hij. “De generatie voetbalsters die nu opgroeit is, ook als ze eenmaal ouder zijn, veel meer gewend om in de planning rekening te houden met voetbal op zaterdag. Ze weten namelijk niet beter. Wie weet kunnen we dan wel in de reguliere KNVB-competitie spelen. Maar de Damesdorpencompetitie is ook heel serieus opgezet.” >>

Niet te vrijblijvend

Toch was deelname aan de KNVB-competitie wel een belangrijke voorwaarde voor een terugkeer van Bernou bij Oerterp. “Ik wilde in de gewone competitie spelen. Kampioen kunnen worden om te promoveren en niet al te vrijblijvend. Ik heb hier ooit nog hoofdklasse gespeeld en dat was destijds echt hoog. Dat zullen we nu echt niet zomaar weer bereiken, maar die uitdaging moet er voor mij wel in zitten.”

In tien jaar damesvoetbal op niveau heeft Bernou veel zien veranderen. “De opzet van de eredivisie is heel belangrijk geweest natuurlijk. Maar bijvoorbeeld ook social media hebben vrouwenvoetbal enorm vooruitgeholpen. Vroeger kwam je geen nieuws of foto’s over vrouwenvoetbal tegen. Nu sta je bijvoorbeeld al honderd keer op de foto als je alleen maar het veld opstapt, een heleboel mensen zien dat. Het is allemaal veel dichterbij gekomen.” En speelsters die in Oranje zitten of in de eredivisie spelen, worden ook steeds meer de idolen van jonge meisjes. “Die liepen vroeger met een shirt van Messi of Ronaldo rond, maar nu zie ik ook gewoon kinderen rondlopen met Miedema of Spitse op de achterkant van hun shirt. Dat is toch geweldig?”

Poulefase overleven

 Foppe de Haan is tijdens het EK vrouwenvoetbal in Nederland assistent van bondscoach Sarina Wiegman. “Ik ben veertig jaar de baas geweest als hoofdcoach, dus het is even wennen om nu assistent te zijn. Maar ik vind het erg leuk.” De in Lippenhuizen geboren en getogen voetbalcoach is benieuwd naar het toernooi op eigen bodem en is enthousiast over het spel en de kansen van Oranje. “Er waren aanvankelijk nog wat blessures, maar iedereen is nu fit. De dames zijn conditioneel sterker geworden. Ze gaan steeds beter spelen, het is steeds meer de bal die het werk doet. Dat is mooi om te zien. Of het hoog niveau is? Ik vind van wel. Ze horen bij de beste zes landenteams van Europa. Frankrijk, Spanje en Duitsland zijn verder, maar we spelen inmiddels op hetzelfde niveau als de Scandinavische teams. Laatst wonnen we nog van Zweden. We hebben uitgesproken dat we de poulefase met Noorwegen, Denemarken en België willen overleven. Daarvoor moeten we bij de beste twee eindigen. Een pittige opgave, maar ik geef ons een goede kans”, aldus De Haan, die met Jong Oranje in 2007 als coach het in Nederland georganiseerde EK won. Dat succes zou hij graag evenaren, maar: “Het bereiken van de halve finale zou fantastisch zijn. We spelen thuis en iedereen heeft goede moed.”

Start zondag

Het Nederlands vrouwenelftal speelt zondag in Utrecht de openingswedstrijd van het EK tegen Noorwegen (18.00 uur). Met ruim 24.000 verkochte kaarten gaat het de drukstbezochte vrouwenvoetbalwedstrijd op Nederlandse bodem worden. Daarna volgen nog groepsduels met Denemarken (20 juli) en België (24 juli). De finale van het EK is op 6 augustus in Enschede. Alle duels zijn te volgen bij de NOS.