Nieuws

Stoomcursus voor toekomstige Pieten (video)

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Vier prachtig als Piet verklede meisjes kijken nieuwsgierig om het hoekje van de kleedkamerdeur. Kom maar, zegt juf Karin, ga daar je handen maar wassen. De meisjes komen voor de Pietentraining. En, gaan ze straks bij Sinterklaas werken? Jaaaa, roepen ze in koor.

Karin Willems van Karin’s Fit en fun had voorheen aan het eind van de donderdagmiddag een turngroepje. “Dat groepke bestiet net mear dus tocht ik: ik meitsje der mar in projektoerke fan.” Aspirant Zwarte Pieten van 4 tot en met 9 jaar leren in drie wekelijkse lessen hoe ze moeten kruipen, sluipen en slepen. Maar liefst 36 kinderen wilden meedoen, Karin besloot echter bij twintig te stoppen vanwege corona. “Ik ha noch even oerlein mei de directrice fan de basisskoalle, neffens ús koe it wol.”

Drie uitdagende parcoursjes staan klaar. Guusje (7), met zwarte strepen op het gezicht en in een prachtig pietenpak, kijkt keurend rond. “Ik denk niet dat ik echt iets ga leren. Ik zit op gym en zie al veel daarvan. En thuis doe ik ook veel parcoursjes met mijn zusje en nichtje.” Nicht Nora (7) besloot geen pietenpak aan te trekken, veel te warm. Na drie lessen maken ze kans op het Pietendiploma, Guusje weet zeker dat ook Zwarte Pieten een diploma hebben. Jasmijn (6) weet wel wat dat inhoudt: “Mijn moeder heeft ook diploma’s voor kok.”

“Hee, welkom allemaal”, begint Karin. Ze legt het uit en doet het voor: de eerste baan is de schoenpietenbaan. “Trapje op, trapje af. En dan het kleine cadeautje, de pittenzak, in die korf gooien.” De tweede baan vergt acrobatisch talent, het is de dakrandtraining waar de aspirant-pietjes als echte dakhazen over obstakels als paddenstoelen en coronabultjes wiebelen. Coronabultjes? Ja, die zijn bedacht door een collega, legt Karin uit. Kun je krachttraining mee doen. De spierballen worden getraind in de derde baan waar ze met grotere cadeaus over hoge obstakels moeten klauteren.

“Deze moet ook nog”, zegt een ouder meisje tegen een kleuter. “Zullen we die samen doen?” Ze staan bij de grote blauwe airroll, een enorme opblaascilinder die normaal gebruikt wordt voor het leren van de flikflak. Het gevaarte moet mee over de kast maar dan klinkt: “Ojee!” Juf Karin staat op een zwarte mat en dat betekent: verstoppen! Binnen tien tellen zijn de kinderen uit het zicht, gelukt!

Jasmijn heeft het warm, ze doet haar Pietencape af en balanceert wiebelend over de liggers van de brug. “Ik vind het erg lastig”, zegt ze en houdt zich stevig vast. Mylo (9) en Nanne (8) hebben geen last van die moeilijke ‘dakranden’. “Heel erg leuk”, verklaart Mylo. Dan klinkt het sein voor wissel, de jongens gaan naar de ‘grote cadeaubaan’. Daar sleept Brechje van 5 in haar eentje de dikke blauwe airball over de kast. Dat kan Mylo ook, en nog moeilijker zelfs. Als een ware gewichtsheffer neemt hij het ding boven zijn hoofd en springt soepel over de obstakels. En natuurlijk blijft Nanne niet achter, ook hij kan straks zo het dak op met zware cadeaus.

Delen