Nieuws

Supercool gymmen in herfstvakantie (+video)

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

“Veel plezier, aanst stean ik hjir wer op it plein te wachtsjen.” Portier open, kids in gymkleding er uit, en weer weg. Ouders hielden zich woensdagmiddag keurig aan de coronaregels. En de kids zelf? Die hadden een supercoole gymles in De Skâns te Gorredijk.

Normaalweg organiseren de buurtsportcoaches geen activiteiten in de herfstvakantie; dan hebben de kinderen thuis voldoende te doen. Toch? Niet deze herfstvakantie, zegt buurtsportcoach Luca Spin. “Er is in coronatijd maar weinig te doen voor de kinderen. Dat zie je nu meteen: giga veel animo voor de Coole Gymles.” De vele aanmeldingen leidden zelfs tot een wachtlijst met twintig namen. “We hadden wel tachtig kinderen kunnen hebben, maar dat vonden we moreel nu niet kunnen. Dus zestig is ook een mooi aantal.”

Bordjes voor de ingang van De Skâns zijn duidelijk, ouders mogen tot aan de stoep. Binnen wacht meester Luca de kinderen op: “Volg de route, rechts in de kleedkamer mag je je jas hangen.” En dan naar binnen, keurig op een rijtje plaatsnemen in het hockeyveld. Een negenjarig meisje van basisschool De Treffer heeft er zin in. “Hier kun je dingen doen die je eigenlijk nooit doet.” Twee jonge meisjes hebben er ook zin in. Welk onderdeel hebben ze het liefst? “Die”, wijst een van de twee op de megagrote opblaasstormbaan.

De grote buitendeuren van de sportzaal staan open. “Oei, it is hjir kâld”, bibbert een jochie. Gelukkig komt Jasper er al aan, de buurtsportcoach legt de spelregels uit van de zes verschillende onderdelen. “Straks ben je met z’n tienen in een vak, na een kwartier draaien we door dus goed opletten.” Drie meisjes wachten in spanning met de armen om elkaar heen. Ze willen in hetzelfde groepje. Het lukt. “Jullie mogen naar kickboksen.”

Midden in de zaal is met geel lint een boksring uitgezet. Tien kinderen wurmen de bokshandschoenen aan, ze krijgen een lesje boksen van Pascal. Hij doet het even voor met een meisje. Zo: 1, 2, 3….10, hij plaatst zijn vuisten om en om in de handen van het meisje. “Denk er om, als je bokst, moet je je handen bij het hoofd houden.” Er zeilt een grote gele frisbee door de boksring, die komt van het stoere KanJam-spel. Sido (11) legt uit hoe dit werkt. “Als je de frisbee door de gleuf in de ton gooit, heb je drie punten. Er in meppen is twee en de ton raken is 1 punt.” Over en weer gaat de gele schijf tussen hem en zijn teamgenoot Mark (11). “Ohh, ja, bijna.”

En dan was er nog het uitdagende Ninja Warrior Parcours met kasten, touwen, hoge scheidsrechterstoelen en een bel in het klimrek. Het boogschieten waar de pijlen met zuignap al dan niet in de roos kletsen terwijl in het naastgelegen met banken afgebakende hockeyveldje de sticks op de houten vloer kletsen in een poging het weerbarstige balletje te treffen. Een fanatiek estafette spel op de enorme opblaasstormbaan zorgt voor gejoel en zweetdruppels en dj Arne maakt de Coole Gymles extra cool met zijn muziek.

Op 23 december is de tweede editie van de Coole Gymles in De Wier te Ureterp. Check facebook.com/beweegteamopsterland voor meer info.

Delen