Cultuur

Superjaar voor ART Super

Camera Willy Wilpstra Potlood Arend Waninge

Ze wisten even niet hoe ze het hadden, de vrijwilligers van ART Super in Hemrik. Op de openingsdag meldde zich een koper die maar liefst 142 kunstwerken uitzocht. Het was de basis voor een recordomzet van 40.000 euro voor de kunstmanifestatie, die komend weekend sluit.

De Witte Kerk zat op 28 oktober nog vol genodigden, waaronder veel deelnemende kunstenaars. Ze vierden de start van de elfde editie van ART Super, toen een koper begon op te noemen wat hij allemaal wilde meenemen. Het werd een hele lijst. De man had elders in het land de opdracht om een grote dokterspraktijk in te richten en nam uiteindelijk 142 kunstwerken vanuit Hemrik mee. Het betekende een omzet van circa 20.000 euro, vergelijkbaar met de totale omzet in een normaal jaar. Volgens voorzitter Jelke van der Velde zorgde de actie wel voor lichte paniek. “Der wiene mear minsken dy’t wol wat keapje woene en dy tochten dat alles no foar harren eagen weihelle waard.”

ART Super is een verkooptentoonstelling met een bijzonder formule. In de Witte Kerk wordt gedurende zes weken klein werk verkocht tegen betaalbare prijzen. Een koper rekent direct af en mag het kunstwerk ook direct meenemen. De opengevallen plek wordt dan weer aangevuld met kunst van dezelfde kunstenaar. Er waren op de openingsdag kunstenaars van wie bijna de hele voorraad in een keer werd verkocht. “Sy moasten fuortdaliks wer oan it wurk om nij materiaal oan te leverjen.”

Voor de groep vrijwilligers betekende het ook direct weer veel werk. Zij hadden in de week voor de opening de hele kerk ingericht, een klusje van een aantal dagen. Op de zondagochtend na de opening konden ze weer de hele ochtend aan de slag met inpakken van verkocht werk en het opvullen van de opengevallen plekken.

Door de goede start stevent ART Super dit jaar af op een recordomzet van meer dan 40.000 euro. Hiervan gaat 25 procent naar de organisatie, die het geld gebruikt voor het onderhoud van het kerkje. “Der geane fansels noch wat kosten ôf, mar wy hâlde dit jier mear dan 7.500 euro oer. Dat is prachtich.” ART Super is komende zaterdag en zondag nog geopend van 13.00 tot 17.00 uur.