IFKS Skûtsjesilen 2019

Swarte Wief in de fout na mooie start

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Bij de eerste boei lag It Swarte Wief zondagmiddag op de Fluessen voorop. Maar daarna ging het mis. Volgens schipper Jaap Hofstee door miscommunicatie, verkeerde keuzes en de onbekendheid met het vaarwater. Het Tynster skûtsje eindigde de eerste wedstrijd uiteindelijk op de twaalfde plek.

De IFKS besloot de wedstrijd van zondag vanwege de golven en harde wind te verplaatsen van het IJsselmeer bij Stavoren naar het binnenwater van de Fluessen. Een logische keuze, maar voor It Swarte Wief betekende dat wel zeilen op onbekend water. “Wy rekken in pear kear yn ûndjip wetter en dêr ha wy mei ús rûne skip snel lêst fan. De earste slach wie wol goed, die sieten wy yn djipper wetter, maar dat wie mear gelok as wiisheid. It skip rûn doe woe hiel moai.”

Bij de tweede boei hees Eastermar de rode vlag tegen It Swarte Wief omdat ze vonden dat ze werden gehinderd. Dat protest is niet doorgezet. Volgens Hofstee was het ook onterecht. Later ging het Tynster skûtsje wel de fout in door de boei te raken. “Dat wie miskommunikaasje mei foarop. We rekken de tonne mei de giek. Dat mei by de SKS wol, mar by de IFKS net.”

It Swarte Wief moest een strafrondje draaien en daarna was het vechten in de middenmoot. “Doe makken we in pear kear de ferkearde keuze. Domme fouten en dan is it dien.” In de loop van de wedstrijd haalde de wind ook een paar keer flink aan en dat is volgens Hofstee ook niet in het voordeel van het Tynster skûtsje. “Moandei is it waar heechstwaarskynlik wat rêsticher. Dat leit ús better.”

De wedstrijd op de Fluessen werd zondagmiddag gewonnen door Geale Tadema met It Doarp Eastermar, gevolgd door Jeroen de Vos en Sikke Heerschop.