IFKS Skûtsjesilen 2019

Swarte Wief klimt op ranglijst

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Na een tweede plek gisteren eindigde It Swarte Wief in de tweede wedstrijd op het Tsjûkemar bij Echtenerbrug donderdag op de derde plaats. Door dit resultaat klimt het Tynster skûtsje langzaam maar zeker naar de top van het klassement.

De wedstrijd van donderdag leek veel op die van een dag eerder. Ulbe Zwaga ging opnieuw als winnaar over de meet, ver voor de rest van het veld. It Swarte Wief en de Ut en Thús streden om de twee plekken daarachter. “Elk dy’t in oanfal die rekke achterop”,  vertelt schipper Jaap Hofstee. “Wy noch al ik ear oerwage om de oanfal op de Ut en Thús yn te setten. Doe wie der efkes in gatsje nei de nûmer fjouwer. Mar wy ha it dochs mar net probearre.”

De omstandigheden verschilden donderdag wel met de wedstrijd van een dag eerder. Er was meer wind. Daar kan It Swarte Wief wel eens moeite mee hebben, maar donderdag was dat geenszins het geval. De start was weer goed en bij de eerste boei lag it skûtsje op de derde plaats. En die plek hield Hofstee en zijn bemanning ook vast. “Wat dat oanbelanget siet der net safolle yn de wedstriid.”

Na vier wedstrijden staat Hofstee en zijn bemanning nu op een vierde plaats in het klassement. Er zijn in ieder geval nog twee wedstrijden te gaan. De hele vloot verhuist donderdagavond naar Lemmer. Als de omstandigheden het toelaten vaart de A-klasse daar vrijdag twee wedstrijden. Zaterdag is dan de afsluitende race.