IFKS Skûtsjesilen 2019

Swarte Wief wil nu profiteren van goede start

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Opnieuw begon It Swarte Wief goed aan de wedstrijd. Maar net als zondag lukte het Jaap Hofstee en zijn bemanning niet om zich aan kop van de wedstrijd te handhaven. Met een tiende plek in de daguitslag als resultaat. “Mar it wurdt hieltyd better, it skip rint goed. Sa moat it in kear goed komme.”

Het beeld is anders dan ze op het Tynster Skûtsje gewend zijn. De afgelopen jaren was de start nog wel eens een probleem, waarna It Swarte Wief langzaam aan weer naar voren scharrelde. Zondag en maandag kwam het skûtsje goed uit de startblokken, maar kwamen daarna de problemen. “Mar ik bin bliid mei dy start. Hâldst dat fêst dan bliuwst wat út de drokte wei.”

Dat slaagde maandagmiddag bij Heeg niet. Na de goede start, passeerde It Swarte Wief als vierde de eerste boei. “Dêrnei makken wy in pear kear de ferkearde keuze en kamen wy wat yn de ferdrukking. We ha ek wol op it 13e plak lein.”

Het was druk in het middenveld. “Komst elkoar hieltyd wer tsjin.” Bij het onderste keerpunt hadden de skûtsjes keuze uit twee boeien. “Dat is wol moai foar de wedstriid, mar der is in soad te kiezen en dêr wiene wy net altyd gelokkich yn. We witte no ek dat wy net altyd foar it koartste paad kieze moatte. Wy leare sa alle dagen by.”

De ervaringen met het nieuwe tuig en de manier waarop It Swarte Wief loopt, geeft Hofstee voldoende vertrouwen voor de verdere wedstrijden deze week. Dinsdag wordt gevaren bij Sloten. “At wy wer sa goed starte en dat ek fêsthâlde kinne wy moai foaryn meisile.”

Sikke Heerschop was bij Heeg winnaar in de A-klasse, in de eerste wedstrijd was hij derde. Een tweede plek was er voor Froukje Osinga, Klaas Kuperus werd derde.