Cultuur

De terugkeer van Tinco is begonnen

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Een bestelwagen met Frans kenteken parkeert naast de Notariskoepel in Beetsterzwaag. Achter het stuur Christophe Roustan, directeur van het Musée de la Castre in Cannes. Aan boord: de eerste panelen van de grote Tinco-expositie volgend jaar.

De grote manifestatie rond Tinco Lycklama à Nijeholt in het Franse Cannes heeft het museum weer op de kaart gezet. Het trok maar liefst veertig procent meer bezoekers dan in dezelfde periode vorig jaar. Het levensverhaal van de in Beetsterzwaag geboren en later in Cannes neergestreken wereldreiziger sprak de Fransen aan. Een groot deel van deze expositie verhuist nu naar Tinco’s geboortegrond. De Tinco-expositie is een belangrijk onderdeel van alle Opsterlandse activiteiten in het kader van LF2018.

De museumdirecteur kijkt tijdens zijn bezoek aan Beetsterzwaag ook nog even in het Lycklamhûs. In Tinco’s geboortehuis hangen de portretten van zijn ouders nog aan de muur. Het imposante huis is misschien wel de mooiste plek om onderdak te bieden aan de tentoonstelling. Of dit ook het geval zal zijn is nog onbekend. Er worden op dit moment nog meerdere locaties bekeken.

Delen