Nieuws

Thema: schotel niet alleen populair in buitengebied

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

Bij het ontbreken van kabeltelevisie ben je in het buitengebied aangewezen op een schotel voor de tv-ontvangst. Maar door het grote aanbod van zenders, ontwikkelingen in abonnementen en het gebruik tijdens vakantie wint de schotel ook elders aan populariteit.

Hoe makkelijk kan het zijn in de bebouwde kom. De kabel brengt het televisiesignaal in huis. Veel mensen hebben bovendien een zogenaamd drie-in-een-pakket, een combinatie van televisie, internet en telefoon. Bewoners in het buitengebied hebben dat gemak niet. Zij zijn voor de tv-ontvangst aangewezen op een schotel. Dat hoeft helemaal niet erg te zijn, want de kwaliteit van tv-beelden via de schotel doet niet onder voor de kwaliteit via de kabel. Schotelontvangst is ook de kortste weg van satelliet naar de televisie. Eigenlijk is de kabel een omweg die altijd ten koste gaat van een stukje kwaliteit. Via de schotel is ook ontvangst van HD en UHD (4K) geen probleem.

Wereldwijd

Bijkomend voordeel van ontvangst via de satelliet is het grote aanbod van kanalen. Schotelabonnementen hebben hele andere pakketbundels dan de kabelproviders bieden. Bovendien zijn via de satelliet ook een groot aantal kanalen gratis te ontvangen, kanalen die bijvoorbeeld Ziggo niet aanbiedt. Daarom wint satellietontvangst ook binnen de bebouwde kom aan populariteit. Bijvoorbeeld bij mensen met een uitgelezen muziekvoorkeur zoals Duitse schlagers of Duitse blaasmuziek. Een andere groep satellietgebruikers in de bebouwde kom zijn mensen met een buitenlandse achtergrond die graag de tv-kanalen uit het land van herkomst willen blijven ontvangen.

Op vakantie

Schotelontvangst is ook populair bij mensen die jaarlijks veel op vakantie zijn met boot of camper. Om onderweg televisie te kunnen kijken, kunnen ze niet zonder schotel. Wanneer ze thuis gebruikmaken van een schotel kunnen ze vaak hetzelfde abonnement ook op vakantie gebruiken. Op die manier ontloop je in het buitenland bijvoorbeeld ook IP-blokkades. Wanneer je in het buitenland televisie kijkt via internet zijn sommige programma’s of zenders geblokt voor buitenlandse IP-adressen. Met een schotelabonnement kun je via een wifi-verbinding alles zien, ook op mobile devices als iPad of mobiele telefoon. Die koppeling is ook handig wanneer de ontvangst via de schotel in verband met slecht weer problemen oplevert. Dan schakel je zo over naar internet.

Doorsnede van de schotel

Schotels zijn er in vele uitvoeringen en maten. Hoe kleiner de schotel, hoe gevoeliger voor weersomstandigheden. En zeker op vakantie is tv-kijken juist populair bij slechte weersomstandigheden. Dan wil je geen storingen. Een schotel met een doorsnede van 80-85 cm op de camper is vaak voldoende. Maar de benodigde grootte van de schotel is ook afhankelijk van de satelliet die wordt gebruikt. Sommige providers zeggen dat een kleinere schotel mogelijk is. Bij de keuze van de schotel is de plaats van de arm met de ontvangstkop belangrijk. Bij sommige schotels neemt de arm een ‘hap’ uit de schotel en dat gaat ten koste van de ontvangst.

Kop van de schotel

De schotel vangt het satellietsignaal op, de ‘kop’ van de schotel verzorgt de verdere verwerking van het signaal. De consument heeft hierbij keuze uit één, twee of drie koppen. Meerdere koppen betekent de mogelijkheid meerdere satellieten te ontvangen. Een andere keuze is het aantal uitgangen (quads) op een kop. Het aantal uitgangen bepaalt hoeveel televisies erop aangesloten kunnen worden en of het bijvoorbeeld mogelijk is om tegelijkertijd televisie te kijken en een ander programma op te nemen.

 

Twee providers

Er zijn twee providers die televisieontvangst via de schotel aanbieden. Canal Digitaal is de grootste en was lange tijd monopolist. Joyne is sinds augustus 2017 een nieuwe aanbieder, waarvan Rolf Edens uit Siegerswoude een van de initiatiefnemers is. Beide aanbieders hebben een groot aantal verschillende pakketten. Verschillen zitten er in het aantal te ontvangen zenders en de flexibiliteit van het abonnement. Naast vaste abonnementen zijn er ook abonnementen voor kortere periodes. En zelfs die kortere periodes zijn soms weer op te delen in meerdere kortere periodes.

Meer informatie over Canal Digitaal op canaldigitaal.nl of bij RDG Satelliet Systemen in Gorredijk (rdg-satelliet.nl).

Meer informatie over Joyne op joyne.nl of bij Arob Antennebouw in Siegerswoude (arob.nl).

Geen vaste telefoon?

Veel mensen hebben een drie-in-een-abonnement: televisie, telefoon en internet in één pakket. Maar steeds meer mensen maken geen gebruik meer van de vaste telefoon. Het kan dan financieel interessant zijn om bij een provider een los internetabonnement te nemen en televisie via de schotel te bekijken. Ook wanneer het nodig is eerst 300 tot 500 euro in een schotel te investeren.

Glasvezel en dan?

Als het goed gaat, is over een paar jaar een groot deel van het buitengebied voorzien van glasvezel. Net als een kabel een rijksweg waarlangs ook het tv-signaal binnengebracht kan worden. Bewoners van het buitengebied staan dan voor de keuze: tv kijken via de schotel of via de glasvezel. De beeldkwaliteit is bij beide goed. Wat blijft is het grote verschil in aanbod tussen de schotel en glasvezel. Belangrijk bij de afweging is ook de inhoud van de abonnementen die straks via de glasvezel worden aangeboden.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met RDG Satelliet Systemen in Gorredijk en Arob Antennebouw in Siegerswoude.