Sport

Historisch kampioenschap voor THOR

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge Map Amateurvoetbal

THOR schreef donderdagavond clubgeschiedenis door de titel in de vierde klasse A te grijpen. De Liphúster voetballers promoveren daarmee voor het eerst in het bestaan van de club naar de derde klasse. Een prestatie van formaat en volledig terecht ook, want THOR was vanaf speelronde 2 met afstand de beste ploeg in de competitie.

Op bezoek bij Sint Jacob won THOR met 1-3 en daarmee sleepte de ploeg, met nog twee speelronden te gaan, definitief het kampioenschap binnen. Het leverde het derde feest in twee weken op, want eerder pakte THOR kort achter elkaar al de tweede en eerste periodetitel. Maar natuurlijk draaide alles om de titel.

De afgelopen twee seizoenen hoopte THOR via de nacompetitie te promoveren, maar strandde het telkens in het zicht van de haven. Dit jaar, met Rick Zwart voor het eerst als trainer voor de groep, had THOR die ‘vluchtroute’ dus niet eens nodig. “Ik ben echt hartstikke trots op de jonge ploeg die we hebben staan”, aldus Zwart.

Volgende week gaat THOR op de platte kar door het dorp, maar gisteravond werd er al flink gefeest in de kantine in Lippenhuizen en het café. “Gelukkig had ik vrijdag al vrij genomen en dat hadden meer jongens gedaan”, lacht Zwart, die komend seizoen aan de trainerscursus begint. Het eerste jaar ooit in de derde klasse kan hij desondanks voor de groep blijven staan omdat hij een jaar dispensatie krijgt van de KNVB..

Zwart is er van overtuigd dat THOR op een niveau hoger ook prima kan meekomen. “Het zal een avontuur worden, maar we hebben genoeg kwaliteit in huis om er wat moois van te maken.” Met de promotie keert komend seizoen ook de derby tegen rivaal Gorredijk weer terug. Die ploeg werd een jaar eerder kampioen in de vierde klasse.