Tijnje

Tijnje door de ogen van Sietse

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Sa! yn petear mei De Tynje. Redacteuren doen dat in tekst. Sa!-fotograaf Sietse de Boer doet dat liever met zijn camera. Hij liep door Tijnje en maakte zijn eigen beeld. Het was stil op straat, en dat is tekenend voor deze weken. De coronadreiging houdt iedereen zoveel mogelijk thuis.

Is het de zachte berm die deze fietser fataal werd? Raakte hij op de rotonde de weg kwijt? Of duurde het cafébezoek iets langer dan goed voor hem was?

In doarp riist út de puollen. Tijnje is als dorp niet oud. Dit jaar viert het dorp haar 110-jarig bestaan, ijs- en coronadienende. Voorheen maakte een groot deel van Tijnje deel uit van Terwispel. Het was vooral ûnlân dat op zijn mooist dienst deed als hooiland.

De klok geeft de tijd aan op het Pipegealsgeaplein. Ontmoetingspunt voor huldigingen, het wekelijkse gebakken visje en een parkeerplek voor sport en huisarts. Pipegealsgea is de naam die Tijnje aanneemt tijdens het carnaval, dat een harde kern in het dorp enthousiast viert.

Café Rolbrêge, gelegen aan de Nieuwe Vaart, op de grens van Tijnje en Nij Beets. Het café wordt al jaren bewoond door toneelschrijver Bouke Oldenhof en zijn gezin. Het café is niet meer geopend, maar vanbinnen nog heerlijk authentiek. Het wordt onder andere nog gebruikt voor de repetities van het Tynster Manljuskoor.

De kerk van Tijnje staat aan de vooravond van een eeuwfeest. De in eclectische stijl door C. Draaisma ontworpen kerk is gebouwd in 1921. Het is een rijksmonument omdat het een van de eerste kerken is die geheel uit gewapend beton is opgetrokken. De kerk is in gebruik bij de Protestantse Gemeente Tijnje-Terwispel.

De rondweg van Tijnje, vorig jaar door de provincie nog geheel onder handen genomen ter verbetering van de verkeersveiligheid. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw was de rondweg een vaarweg, de rotonde bij café Overwijk was een brug.