Cultuur

Tinco is vertrokken

Potlood Arend Waninge

Met een groot feest nam Beetsterzwaag afgelopen zaterdagavond afscheid van Tinco Lycklama à Nijeholt. Dat gebeurde met een bal masqué, in de stijl zoals Tinco eind 19e eeuw ook in Cannes grote feesten organiseerde.

De tientallen vrijwilligers die bij de succesvolle expositie in het voormalige gemeentehuis betrokken waren, kwamen massaal en verkleed naar De Buorskip. De expositie ‘Tinco Lycklama, een Friese jonker in de Oriënt’ was een succes met uiteindelijk ruim 6.000 bezoekers.

De tentoonstelling vertelde het verhaal van Tinco Lycklama à Nijeholt. De in Beetsterzwaag geboren jonkheer maakte verre reizen naar de Oriënt en verzamelde daar veel artefacten en documenten. Aanvankelijk stelde hij dit alles tentoon in Beetsterzwaag, later verhuisde hij met zijn hele hebben en houden naar het Franse Cannes. Zijn verzameling vormde de basis van het plaatselijke Musée de la Castre. In het kader van LF2018 haalden vrijwilligers uit Beetsterzwaag een expositie over het leven van Tinco terug naar Beetsterzwaag.

Delen