Nieuws

Tiny houses aan de Sinneblom in Gorredijk

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

De beoogde plek voor het proefproject tiny houses in Gorredijk is bekend. De negen woningen worden gebouwd op een terrein van circa vierduizend vierkante meter tussen de volkstuinen van De Wrotterspôle en de Sinneblom. 

Het is een plek in Gorredijk die al jaren geleden een duurzaam karakter kreeg. De vier palen met een vroege generatie zonnepanelen – ook wel de vliegenmeppers genoemd – staan er al decennia. Die duurzaamheidsgedachte past precies bij de tiny house-filosofie, een beweging van mensen die met minder spullen willen leven, spullen willen delen, zelfvoorzienend willen zijn en naar elkaar om willen kijken. “Dat sociale aspect is belangrijk; we willen dingen delen, maar het is een samenlevingsvorm waarbij bewoners zelfstandig in een eigen woning wonen. Het is aan de bewoners zelf om afspraken te maken over wat en hoe ze gaan delen”, vertelt Renske Holwerda. “De beoogde locatie heeft een mooie ecologische uitstraling.”

Lijst namen

Renske woont in Groningen, maar is opgegroeid in Friesland en wil graag terug naar haar Friese roots. Zij is een van de initiatiefnemers van het eerste uur die op zoek gingen naar een geschikte locatie voor een plan met tiny houses. “We kwamen in Opsterland uit omdat de gemeenteraad hier een motie had aangenomen om een proef met tiny houses te beginnen.” Sinds de aankondiging van de pilot, eind 2019, kwam de plannen al een paar keer in het nieuws. Dat leverde een lijst op met circa zeventig geïnteresseerden. “Maar voor niemand is het nog concreet, daarvoor is het ook nog te vroeg.” Bij bewoners van een tiny house gaat het niet alleen om alleenstaanden, elders in het land wonen ook stellen en gezinnen op de beoogde beperkte ruimte.

Tiny houses hebben volgens de officiële definitie een maximale vloeroppervlakte van vijftig vierkante meter, maar in de Opsterlandse plannen gaat het om dertig vierkante meter oppervlakte. Renske: “Daar zijn we nog niet helemaal uit. In twee woonlagen moeten ook meer vierkante meters mogelijk zijn.” Een van de belangrijke vragen in de verdere ontwikkeling van het plan is in welke mate de individuele bewoners worden aangesloten op nutsvoorzieningen. Alle voorzieningen zijn in de nabijheid van de beoogde locaties aanwezig. “We laten het zoveel mogelijk aan de uiteindelijke bewoners over wat ze willen. Maar wil je helemaal zelfvoorzienend zijn, dan kost een tiny house zomaar twintigduizend euro extra.”

Tijdelijk

Wat volgens wethouder Anko Postma (Opsterlands Belang) ook meespeelt in de afwegingen binnen het plan is het tijdelijke karakter van het project. Het plan dat nu in ontwikkeling is, gaat ervan uit dat Opsterland het terrein van circa vierduizend vierkante meter in eerste instantie voor tien jaar reserveert voor het project. Uitgangspunt is dat de bewoners erfpacht voor de grond betalen. Postma: “Na vijf jaar bekijken we hoe het gaat en kunnen we eventueel een definitieve bestemming voor de grond vastleggen.”

Postma ziet hier ook het belang van de pilot. “De ruimtelijke ontwikkelingen en de ontwikkeling van de vraag naar dit soort woningen zijn nog onzeker. Het is een heel organisch geheel, met soms ook nog wat juridische haken en ogen. Het is goed om hiermee in Gorredijk ervaring op te doen. We zijn ook heel benieuwd hoe de omgeving met een dergelijk initiatief omgaat.” De initiatiefnemers zijn nu ook doordrongen van de complexiteit. Renske: “We werken op een hele plezierige manier met de gemeente samen. Ik vroeg mij in het verleden ook weleens af waarom dit soort projecten zo lang moet duren, maar dat begrijp ik nu beter.”

Het plan zit nog in de ontwikkelfase. Er is voor de locatie een bestemmingsplanprocedure nodig. Buurtbewoners, Plaatselijk Belang en Tuindersvereniging De Wrotterspôle zijn van de plannen op de hoogte gebracht.

Bakkeveen

De locatie aan de Sinneblom in Gorredijk is een van de twee Opsterlandse proeflocaties. In het uitbreidingplan Aylvalân in Bakkeveen staan vier small houses gepland. Deze woningen hebben ook een beperkte oppervlakte tot vijftig vierkante meter, maar hebben een meer permanent karakter. Postma: “Daar gaan we ook kijken of dit soort woningen een alternatief kan zijn als starterswoning.”

Aanmelden

Geïnteresseerden voor het project met tiny houses in Gorredijk kunnen zich per mail melden op tinyhouseopsterland@gmail.com. Het selectieproces van toekomstige bewoners is nog niet begonnen, daarvoor moet eerst meer duidelijk zijn over de invulling van het plan.

 

Delen