Nieuws

Tjongertoer wordt gesloopt

Camera It Fryske Gea Potlood Arend Waninge

Uitkijktoren de Tsjongertoer in de Tjongervallei bij Katlijk wordt gesloopt. De toren, in 1999 gebouwd door leerlingen van Friese Poort Drachten, werd vijf jaar geleden door eigenaar It Fryske Gea gerenoveerd. Er is toen ook een inspectierapport opgemaakt. “Daaruit bleek dat de toren nog zo’n vier jaar mee kon”, zegt Fryske Gea-opzichter Richard de Ree.

“Toevallig kregen we in de kerstvakantie ‘hulp’: de balustrade op de bovenste verdieping werd gesloopt.” In het hout zat veel zwam dus intrappen bleek niet moeilijk, ook de rest van de constructie was instabiel omdat veel water bleef staan in de hoeken en op aansluitpunten. It Fryske Gea besloot de toren direct af te sluiten. Inmiddels is een sloopaanvraag ingediend bij gemeente Heerenveen.

Vanaf de Tsjongertoer, aan de zuidkant van het Ketliker Skar, was er mooi zicht over de Tjongerdellen. Maar er werd niet erg veel gebruik van gemaakt, denkt Van Ree. “De laatste twee jaar zagen we echter wat meer leven in de vorm van afval en brandjes.” De toren wordt niet herbouwd, het veldje krijgt naar alle waarschijnlijkheid een andere bestemming. Wel blijft de picknickbank staan.

Delen