Cultuur

Tsjerkepaad 2019

Potlood Arend Waninge

In het kader van het jaarlijkse Tsjerkepaad openen meerdere kerken in het Sa!-gebied van 6 juli tot en met 14 september iedere zaterdagmiddag (13.30 tot 17.00 uur) hun kerk. Een overzicht van de exposities in enkele deelnemende kerken:

Mariakerk Kortezwaag

Een tentoonstelling over het leven en werk van Rindert van Zinderen Bakker (1845-1927), een in Kortezwaag geboren en begraven bevlogen socialist. Als een van de propagandisten van het socialisme was hij niet alleen een begenadigd spreker maar schreef hij ook veel artikelen en enkele toneelstukken. In 1882 haalde hij Domela Nieuwenhuis naar Gorredijk. Hij werd lid van de Sociaal-Democratische Bond en vervulde diverse bestuursfuncties. In 1893 werd hij de tweede socialistische wethouder van Opsterland en Nederland. In 1896 werd hij hoofdopzichter van de P.W. Janssen’s Friesche Stichting en belast met ontginningswerken in Friesland. Op deze manier wist hij talrijke sociale verbeteringen te realiseren, maar het leverde hem ook felle kritiek op van meer radicale partijgenoten en er ontstond een tijdelijke breuk met Domela Nieuwenhuis. In 1896 verkocht Van Zinderen Bakker de oudste luidklok van de kerk in Kortezwaag aan het Rijksmuseum van Amsterdam. Deze gebeurtenis was vorig jaar bij de kerk onderwerp van het iepenloftspul ‘De Klok Moat Werom!’.

Dorpskerk Beetsterzwaag

Bezoekers zijn welkom voor een praatje, een stiltemoment of om een kaarsje aan te steken. In de kerk ligt een map met de geschiedenis van de kerk om in te kijken. Er zijn leuke gratis wandelroutes en voor de kinderen is er een fotopuzzel van de kerk. Op 3 augustus is er een rondleiding over het historische kerkhof. Op 31 augustus houdt mevrouw Van Doorn een lezing over graftrommels en op 14 september is er een muzikale afsluiting. Het thema van dit jaar is: Kerk en kunst. De preekstoel, het orgel, de kanselbijbel en de kroonluchters zijn volgens het kerkbestuur al kunstwerken van zichzelf. Ook in de kerk: een kunstwerk van Lisette Durenkamp en het doopvont van kunstenaar Jaap van der Meij.

Doopsgezinde Kerk De Knipe

Julles Verne schreef in 1873 de roman De reis om de wereld in 80 dagen. Een verhaal van avonturier Phileas Fogg die per trein, paard-en-wagen, schepen en een olifant in 80 dagen om de wereld reist. Deze reis heeft Hanny Durkstra niet gemaakt. Maar vele andere reizen wel. Zij nam daarbij ook nog het vliegtuig, de motor, fiets en andere vervoersmiddelen. Behalve Antarctica heeft ze nu alle continenten bezocht. Hanny neemt de bezoeker mee op haar reis rond de wereld, maar dan in 80 foto’s. “Het zijn geen professionele foto’s en ook niet mijn 80 mooiste foto’s. Maar het zijn foto’s die mensen, landschappen en dieren vanuit de hele wereld laten zien.

Levensloopschilderijen in St. Piter

In de historische St. Piter zijn van 6 juli tot en met 31 augustus in het kader van Tsjerkepaad bijzondere levensloopschilderijen van Femmy Krol uit Veenhuizen te bewonderen. De kunstenares maakt deze schilderijen aan de hand van bijzondere verhalen van of over de opdrachtgever of verkrijger. Over de ijkpunten in het leven, zoals geboortes en andere familiaire hoogtepunten, werk, hobby, woonplaatsen en jubilea. Daarmee krijgt ieder schilderij een uniek karakter. Locatie: Selmien East 47.