Sa! Politiek Café over woningbouw

In de komende maanden organiseert Sa! Media in samenwerking met de Opsterlandse gemeenteraad zes keer een politiek café. Een discussieprogramma over actuele politieke thema’s. Met aan tafel raadsleden, deskundigen en belangenvertegenwoordigers.

In de eerste aflevering staat de woningbouw centraal.

Opsterland in 2040

In april presenteerde het Fries Sociaal Planbureau op verzoek van de Opsterlandse gemeenteraad vier toekomstscenario’s voor het Opsterland van 2040. Wordt het krimp of juist groei door het ‘ûntlesten fan it westen’. En welke kant moet het op: veel aandacht voor werk, zorg en onderwijs of gat het meer om vrijheid, mienskip, rust en ruimte? En wat kunnen politieke partijen met deze vergezichten, bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw.

Aan tafel praten raadsleden Marcel van Opzeeland (Opsterlands Belang) en Harm de Jong (FNP) over dit onderwerp.

Rol van de gemeente

De woningmarkt zit helemaal op slot. Er is amper een woning beschikbaar en kopers overbieden elkaar met tienduizenden euro’s. Alle dorpen schreeuwen  om nieuwe woningen. Opsterland vroeg de dorpen drie jaar geleden om zelf met plannen te komen. Maar ook dat heeft amper nog tot nieuwe woningen geleid. Hoe groot is eigenlijk de rol van de gemeente op de woningmarkt en hoe groot zou die rol moeten zijn? En hoe krijgen we lokale initiatieven sneller van de grond?

Hierover aan tafel een discussie met de raadsleden Wanda Geertsma (VVD) en Jan Harmsma (PvdA), makelaar Sierd Moll en Jos van der Veldt (Stichting Mooi Wenplak Terwispel).

 

24 september 2021 Gorredijk