Nieuws

UDIROS doneert sportshirts voor de zorg

Potlood Renske Woudstra

Het is maar een kleine actie in het hele coronaverhaal vindt Ydo de Vries van UDIROS Outdoor in Nieuwehorne. Met zijn club verzamelt hij sportshirts. De shirts gaan naar ziekenhuizen waar ze een nuttig tweede leven krijgen. Overal in het land worden zogenoemde functionele sportshirts ingezameld voor met name mensen die werken op de intensive care (ic) van een ziekenhuis. “Yn dizze shirts wurket it hiel prettich.”

Aanleiding was een oproep van een  ic-medewerker van UMCG in Groningen. Hij schreef: “Omdat het erg warm is, draag ik een ademend (functioneel) sportshirt onder het isolatiepak in plaats van het gebruikelijk uniform. Deze shirts maken het nog enigszins comfortabel in de zorg voor coronapatiënten.” Hierop begon Ydo binnen zijn eigen survivalclub met het coördineren van de inzameling.

De shirts zijn al jaren een punt van discussie binnen de loopwereld, voornamelijk vanuit duurzaamheidsoogpunt. “Fral by gruttere eveneminten krijst elke kear in shirt. Guon ha stapels lizzen. Dat is net goed foar it miljeu, dêr moat we wat oan dwaan.”  Dat er zoveel shirts maar eenmalig worden gebruikt, heeft volgens Ydo te maken met sponsoren. “Dy bin der bot yn ynteressearre om op it shirt te stean en dat wol je as klup net kwyt. Der binne atleten dy’t wol tritich shirts yn ‘e tas ha.” Dat deze shirts nu een tweede leven krijgen, is mooi maar stemt ook tot nadenken. “Dat is miskien it boadskip fan corona: giet kommersje no noch altyd foar alles wat no spilet?”

In Groningen is in Martiniplaza een inzameldepot, daar wordt het uitdelen voor Groningen gecoördineerd. Langzaamaan komen in het hele land acties op gang. “Se belje my ek al om shirts op te stjoeren. Dat is net de bedoeling. Wat ik probearje is om alle klups dúdlik te meitsjen dat se de shirts oan pleatslike sikehûzen donearje moatte. Fan ‘e moarn bin by my al hûndert shirts ophelle troch ien dy’t op de ic fan de Tjongerschans wurket.”

Na zijn oproep van 29 maart op Facebook, stroomden bij Ydo de Vries de shirts binnen. Sporters hingen hun shirts in een tasje aan de eigen voordeur waarna Ydo ze ophaalde. Er zijn inmiddels shirts naar het UMCG en de Tjongerschans in Heerenveen gegaan. “We steunen de mensen die keihard werken om ons land gezond te houden/maken!”, zegt hij op Facebook. Daar kunnen ook instanties getipt worden die de shirts kunnen gebruiken.

Ook Survivalrun De Knipe heeft afgelopen week alle overgebleven functionele sportshirts gedoneerd aan het UMCG – Universitair Medisch Centrum Groningen.

Delen