Sport

UDIROS komt in 2020 met nieuw initiatief

Camera Sietse de Boer Potlood Niels van Marle

UDIROS Outdoor werkt momenteel hard aan de organisatie van een nieuwe, eigen survivalrun. Op 1 maart 2020 moet Nieuwehorne en omgeving het decor zijn van de eerste U3 Survivalrun, een estafette. “Eigenlijk is dit een logische volgende stap in onze ontwikkeling.”

Sinds de survivaltak van de omnivereniging in september 2017 het levenslicht zag, gaat het snel. In twee jaar tijd telt de ledenlijst al zo’n tachtig namen en inmiddels is ook duidelijk dat het trainingsparcours, gelegen achter de sporthal, binnen afzienbare tijd verdubbeld gaat worden.

Tijd dus voor de volgende stap, oordeelden voorzitter Robert-Jan Ritsema, ‘founding father’ Ydo de Vries en nationale topper Werner Valk. “We willen graag een eigen wedstrijd organiseren, maar daarbij willen we ook iets anders bieden dan wat de bestaande runs al brengen.” Die originele insteek is gevonden: de estafette. “Werken vanuit een teamgedachte, dat staat nog niet op de kalender van de bond. Survival is natuurlijk ook een individuele sport, maar dit kan een verrassende toevoeging zijn”, verwacht Ritsema. Het idee? “Je loopt met drietallen, vandaar ook de naam U3. Dan kan het zijn dat iedere survivalaar één keer de ronde van 5 kilometer loopt, maar het is ook een optie dat eentje begint, waarna bij de tweede en derde ronde telkens een ander aansluit en dat je met zijn drieën finisht.”

Ritsema en co denken zelfs al voorzichtig aan een Nederlands kampioenschap voor clubteams. “Het zou geweldig zijn als wij aan de start zouden staan met onze eigen toppers Werner, Wouter Keuning en Robin Kamperveen en dat bijvoorbeeld ook Kootstertille of Beltrum hun beste atleten sturen. Dat kan prachtige gevechten opleveren.” Het vinden van een geschikte datum was een kleine puzzel. “De hoeveelheid wedstrijden op de kalender neemt toe, dus het was even zoeken naar een goed moment. Maar met het eerste weekeinde van maart hebben we dat wel gevonden, denken we.”

Qua organisatie durft Ritsema het zeker aan. “In 2018 organiseerden we voor het eerst een trailrun. We hoopten op 400 deelnemers, het werden er 600. Maar dankzij onze 50 vrijwilligers liep het allemaal uitstekend, dat gaf ons ook het vertrouwen om de volgende stap te zetten en dit op te pakken.”

Met een deelnemersveld van zo’n vier- tot vijfhonderd sporters is Ritsema voor de eerste editie meer dan tevreden. “Van daaruit kun je dan verder groeien. Al zijn wij enigszins beperkt als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de survivalrun in De Knipe. Die is in de zomer en dan zijn de dagen natuurlijk langer, waardoor je ook langer kunt doorgaan. Maar dat is geen bezwaar verder, hoor. Wij zijn tevreden met het plan zoals we dat nu hebben liggen.”

Ritsema heeft zin om aan de slag te gaan met het bedenken van het parcours en de hindernissen. “Ydo heeft heel veel parcourskennis, Werner weet goed hoe de hindernissen eruit moeten komen te zien en ik ben gek op organiseren. En deze vereniging is zoals gezegd ook heel enthousiast over wat we doen.”

Robert-Jan en Soléna Ritsema.

Kruisbestuiving

De kruisbestuiving binnen omnivereniging UDIROS gaat uitstekend, merkt Ritsema. “Veel mensen zoeken iets naast hun reguliere sport, zoals voetbal of korfbal. Dan past survival heel goed. We hebben nu al een korfbalteam dat maandelijks een keer meetraint, omdat ze merken dat ze daar sterker van worden. Zoals ook de voetbalsters van SC Heerenveen, die op het sportcomplex in Nieuwehorne trainen, hier weleens door de touwen slingeren om hun corestability te verbeteren. En gewoon omdat het leuk is.”