Ondernemen

Uit de praktijk van een huidtherapeut

Camera Sietse de Boer Potlood Renske Woudstra

Littekens, acne, pigmentvlekken, overbeharing en steelwratjes. Huidaandoeningen kunnen mensen belemmeren in hun dagelijks leven. Een huidtherapeut kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen en behandelen van deze aandoeningen.

Het paramedisch beroep van huidtherapeut is veel minder bekend dan bijvoorbeeld fysiotherapeut of diëtist, merkt Astrid Keuning van Huidtherapie Keuning. “In het noorden zijn maar weinig huidtherapeuten. De vierjarige hbo-opleiding kun je op twee plekken in Nederland volgen en jaarlijks studeren er zo’n honderd huidtherapeuten af.” Astrid heeft een grote praktijk met drie huidtherapeuten in het Martini Ziekenhuis van Groningen met daarnaast een praktijk aan huis in Donkerbroek.

“In Groningen zitten we naast de dermatoloog. We werken veel samen, kijken met hen mee en zij kijken met ons mee.” Dat heeft niet alleen medisch voordeel voor de patiënt. “Een bezoek aan een dermatoloog gaat ten koste van je eigen risico en je hoeft voor huidaandoeningen lang niet altijd bij een dermatoloog te zijn.” De huidtherapeut doet van alles, bijvoorbeeld het verwijderen van steelwratjes, camouflagetherapie bij pigmentvlekken, acnebehandeling of littekenbehandeling. “Maar we stellen geen diagnoses. Bij twijfel verwijzen we altijd door naar de eigen huisarts.”

Behandeling van overbeharing komt veel voor bij de huidtherapeut, meestal betreft het gezichtshaar bij vrouwen. “Trek de haren er nooit zelf uit,” waarschuwt Keuning, “dan stimuleer je de naastliggende haarzakjes en krijg je nog meer haren. De haren worden dan ook harder. Scheren is beter. Dat de haren dan harder worden zoals bij een man, is een fabel.” De huidtherapeut kan overbeharing vervolgens verwijderen met laserbehandelingen of elektrisch epileren.

Eczeem in een andere huidaandoening die Keuning veel ziet, lastig om daarvanaf te komen. “We merken dat mensen met eczeem vaak eerst beginnen te smeren met van alles en nog wat. Dan wijzen we erop dat je beter een vette crème met ureum kunt gebruiken.” Eczeem op de benen wordt vaak veroorzaakt door slechte doorbloeding. “Als er vocht in de benen zit, dan spelen de eczeemklachten telkens weer op. Om die problemen te voorkomen, leggen we eerst zwachtels aan. Vervolgens krijgt de patiënt een elastische steunkous aangemeten.”

Na een ongeluk of operatie geneest bij de meeste mensen de wond normaal en blijft er een klein litteken over. In ernstige gevallen kan het litteken echter bewegingen beperken. “Dit kunnen we behandelen met bijvoorbeeld massage of laser. Door lasertherapie wordt de huid opnieuw aangemaakt.” De behandelingen worden soms vergoed uit de aanvullende ziektekostenverzekering.

Bij jeugd is vooral acne een veelvoorkomend huisprobleem. “Het valt op dat deze aandoening op steeds jongere leeftijd voorkomt. Je moet er niet te lang mee door blijven lopen, dan krijg je littekens.” Er is tegenwoordig veel aan acne te doen. “Vergeet die schoonmaakmiddelen met alcohol. We geven voorlichting over acne en halen de ontstekingen en talgophopingen weg. Zo wordt de huid rustiger.”

Naast behandelingen heeft een huidtherapeut een grote adviserende rol. “We doen bijvoorbeeld mee aan de landelijke ‘Check-je-huiddag’. De dermatoloog controleert vlekjes en plekjes, wij geven zonne-advies. En tijdens de landelijke Week van de Huidtherapie (8-14 oktober) kun je op afspraak langskomen voor een gratis consult.” huidtherapie-keuning.nl