Ondernemen

Vakantie op maat met Lucia van Oene

Camera Sietse de Boer Potlood Wim Bras

Avontuur en toch zeker zijn van een geslaagde trip? Travel Counsellor Lucia van Oene uit Ureterp kan helpen. “Ik help mensen aan de reis die je niet op internet of in de vakantiebladen vindt. En loopt het toch anders dan gepland, dan ben ik dag en nacht bereikbaar om voor een oplossing te zorgen.”

Plat op de buik aan het strand? Daar heb je geen Travel Counsellor bij nodig. Maar wil je de strandvakantie combineren met een rondreis en safari, dan kan Lucia van Oene wat betekenen. “Dergelijke reiscombinaties kun je op internet niet vergelijken, als ze al te vinden zijn. Daar is een insider voor nodig.” Een Travel Counsellor dus, al noemt Lucia zich liever ‘persoonlijk reisadviseur’ om verwarring uit de weg te gaan. En wat doet ze dan anders dan de reguliere reisbureaus? “Ik kom bij de mensen thuis om hun reis te bespreken. Ik luister, adviseer, help met suggesties en koppel de wensen en keuzes aan elkaar. Zo ontstaat een reis op maat. En vervolgens zorg ik ervoor dat de reis ook gaat slagen.”

Samenstellen

Ervaring in het maken van reisproducten deed Lucia op in de internationale reiswereld. “Na mijn opleiding aan NHL Stenden werkte ik jarenlang in het westen voor grote jongens als TUI en Holland America Line. Maar op een gegeven moment begint Friesland toch weer te trekken. Ik wilde wel terug, maar hoe?” Zomaar reizen verkopen, daar voelde ze niet veel voor. Juist in het bedenken en het samenstellen ligt voor haar de lol van het vak. “Al mijn vrienden zeiden: begin dan voor jezelf. Maar ik raakte pas overtuigd toen ook mijn ouders reageerden met: toe dan, dat kan je best.”

‘Boutiquereizen’

Na een grondige voorbereiding ging Lucia in zee met Travel Counsellors, een gecertificeerde reisorganisatie die globaal opereert. “Travel Counsellors heeft over de hele wereld een netwerk van lokale agenten die ook ter plekke de kwaliteit van het aanbod controleren. Zij zorgen ervoor dat ik kan doen waar ik goed in ben: het maken van boutiquereizen.” De term boutique staat voor een eenmalige reiservaring die de reiziger het land van keuze werkelijk laat zien. “Je gaat op avontuur, maar wel op een manier die bij jou past. En dat kan geheel verzorgd, maar dat hoeft niet. Zo heb ik onlangs voor klanten een reis naar Nieuw-Zeeland samengesteld. Voor het Noordereiland een programma langs de bezienswaardigheden en met overnachtingen in lodges. Het Zuidereiland doen ze op de bonnefooi, daar heb ik een camper voor geregeld.”

Wie haar klanten zijn? “Veel gezinnen met kinderen die samen nog een laatste gezamenlijke grote reis willen maken. Maar ook stellen, zowel jonge als oudere.” Haar klanten hebben dikwijls nog geen vastomlijnd idee, hooguit een paar ingevingen. “Ik maak het concreet. Soms stuur ik bij, zo kan je Afrika beter niet bezoeken in het regenseizoen. En ik bemiddel ook weleens. Laatst nog bij een echtpaar: hij wilde naar het Arctisch gebied, zij liever naar een tropisch eiland. Uiteindelijk kwamen we uit op een cruise waar beiden zich goed in konden vinden.” Lucia schakelt snel. Of het nu om een last minute meivakantie gaat of een langere zomertrip. “En welke bestemming ook, de reis is tot in puntjes verzorgd.”

travelcounsellors.nl/lucia.vanoene