Makkelijk ging het allerminst. Want hoe beleg je een groen dak met zonnepanelen zonder dat het sedum eronder verpietert? Het installatieteam rond christelijke basisschool De Opdracht vond de oplossing met 158 lichtdoorlatende zonnepanelen die de dakplantjes ongemoeid laten.
Onze moeilijkste klus”, zegt Hotze Hofstra van Zonnescholen bij de feestelijke ingebruikname. “Het heeft dan ook even geduurd voordat we eruit waren.” De projectorganisatie voorzag de afgelopen vier jaar tachtig scholen in het basis- en voortgezet onderwijs van zonnepanelen. De ingebruikname van zonne-energiewinning op het dak van De Opdracht vormt het sluitstuk van deze eerste landelijke ronde. “Maar hier in Ureterp is het allemaal begonnen. Welbeschouwd is De Opdracht de eerste Zonneschool van Nederland.”
Al in 2014 vroeg schooldirecteur Otto Hiemstra of energieadviseur Hofstra een plan kon bedenken voor zonnepanelen op het dak van De Opdracht. “Die misten we nog.” Bij de nieuwbouw had de school al fors ingezet op duurzaamheid: een aardwarmtepomp, een terugwininstallatie voor de warme lucht en het in het oog springende isolatiedak van sedumplanten dat al naar gelang het jaargetij de warmte vasthoudt of voor koelte zorgt. “Wij zijn trots op ons duurzame schoolgebouw, maar het stroomverbruik van de aardwarmtepomp betekende ieder jaar weer een fikse kostenpost op onze begroting. Daar wilden we vanaf.”
Idee
De gemeente financiert nieuwbouw, maar basisscholen gaan zelf over energiebesparende maatregelen. De gedachte daarachter: de opbrengsten komen weer ten goede aan het eigen huishoudboekje van de school. Zo besloot het bestuur van de school in Ureterp al in 2012 geld opzij te leggen voor zonnepanelen. De Opdracht besteedt salarisuitbetalingen en soortgelijke administratieve handelingen uit aan een koepel in Meppel, die dat ook voor honderden andere zelfstandige scholen doet. Hofstra: “Al in ons eerste gesprek opperde Otto het idee om meer scholen van de koepel te betrekken bij de zonne-energiewinning. Door de zonnepanelen op grotere schaal in te kopen, konden we mogelijk de aanschafprijs drukken.” Na de behoefte te hebben afgetast, formeerde Hofstra daarop een projectteam dat van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV technische ondersteuning kreeg. Daaruit ontstond Zonnescholen.
Ontzorgen
Hofstra: “Bij scholen die willen meedoen aan een projectronde van Zonnescholen, doen we eerst vrijblijvend een quick scan om te bekijken of de aanschaf technisch haalbaar is en tot zinvolle besparing leidt. Bij positieve uitkomst werken we vervolgens een gedetailleerd dakplan uit. Daarna bundelen we de benodigde aantallen en gaan we in onderhandeling met de producenten van de zonnepanelen. Op deze manier hebben we in de eerste ronde tachtig scholen verenigd en daardoor fikse kortingen kunnen bedingen. Zonnescholen neemt ook de daadwerkelijke installatie voor zijn rekening waardoor we de scholen gedurende het hele traject ontzorgen.”