Nieuws

Veilig terug uit Spanje

De vakantie van Jappie en Marjan Berga op Gran Canaria verliep door de coronacrisis heel anders dan verwacht. De laatste zes dagen konden ze het hotel niet uit. Sinds vrijdag zijn ze weer veilig in Gorredijk.

Vorige week zondag werden alle gasten in de tuin van het hotel Escorial aangesproken. Iedereen moest naar binnen. Spanje kampt met een grote coronacrisis en er golden ineens landelijke richtlijnen. Niemand mocht de straat meer op. “De plysjes riden mei lûdsauto’s rûn en wa’t op strjitte wie waard ek fuortdaalk oansprutsen”, vertelt Marjan Berga. Samen met haar man Jappie was ze enkele dagen eerder op het Spaanse eiland aangekomen voor een vakantie van twaalf dagen.

Veel van het eiland hebben ze niet gezien. Vorige week zaten ze vooral op het balkon van hun hotelkamer. “Wy ha it best noch wol gesellich hân, der wiene in soad Nederlanders.” Het was nog wel toegestaan om in de winkel aan de overkant van de straat een krant te kopen en wat kleine boodschapjes te doen. Maar er mocht maar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd naar binnen. “Foar de rest gie it goed. De minsken yn Nederlân hiene it der drokker mei as wy.”

Jappie en Marjan zijn erg te spreken over reisorganisatie TUI. Ze werden iedere dag op de hoogte gehouden van de situatie en ondanks dat de reis uitging van halfpension kregen ze ook de lunch van het hotel. Zonder extra kosten. “Hiel netsjes.” Van onzekerheid was eigenlijk geen sprake. Geheel volgens de oorspronkelijke planning kwamen ze vrijdag weer terug in Nederland. “It wie op it fleanfjild yn Spanje hiel drok en minsken waarden hieltyd warskôge om ôfstân te hâlden.” Marjan vindt het wel sneu voor de mensen in het hotel. “It hiele eilân rûn leech en safolle wie der op it eilân noch net oan de hân.”