Nieuws

Vergrijzing nekslag voor Interlude

Potlood Renske Woudstra

Vocaal Ensemble Interlude geeft zondag 10 november een afscheidsconcert in de kerk van Terwispel. Ze stoppen ermee. “We waren eigenlijk het enige klassieke koor in Opsterland. Het is wel een verlies voor het cultureel landschap”, zegt penningmeester Hendrik de Vries.

Interlude werd in 1991 opgericht vanuit een kerkkoor in Gorredijk. Nu ontbreekt de jonge aanwas, de meesten van de achttien zangers en zangeressen zijn zeventigers of tachtigers, zegt secretaresse Astrid de Vries. “En als er dan drie jongere leden, ook vijftigers en zestigers, opstappen, blijft er niet veel over. Voor ons als jongere zangers ontbreekt dan de uitdaging. Door de hoge leeftijd kost het de koorleden veel tijd om iets nieuws in te studeren. Ze kunnen nog heel goed zingen, daar gaat het niet om. Maar op een gegeven moment kun je geen moeilijke muziek meer op het programma zetten. We stappen op omdat we nu nog op een leeftijd zijn dat we bij een ander koor terechtkunnen. Veel koren hebben een leeftijdsgrens.”

Het vertrek van de drie leden werd voorgelegd aan de rest van het koor. Voor hen kwam het als donderslag bij heldere hemel. Voor dirigent Jan Harryvan was het vertrek van de jongere leden reden om ook te stoppen. Hendrik: “Vooral de oudgedienden hadden het er moeilijk mee maar uiteindelijk kreeg de ratio de overhand. Daarom is besloten dat we nog eenmaal een concert geven en daarna stoppen.”

Het afscheidsconcert is op zondag 10 november (15.00 uur) in de kerk van Terwispel. Op het programma staat afwisselend werk van Rutter, Elgar, Lauridsen, Bach en Schubert. Maar ook van de Eagles en van de componisten van ABBA komen langs. Er zijn solo’s van eigen leden en Jan de Roos begeleidt op orgel en piano. Entree: gratis.