Cultuur

Vijf kandidaten voor achtste Sybren Hellinga Kunstprijs

Camera Sietse de Boer Potlood Arend Waninge

De vijf genomineerden voor de Sybren Hellinga Kunstprijs 2019 zijn bekendgemaakt. Uit 115 inzendingen zijn de volgende kunstenaars geselecteerd voor deze shortlist: Caz Egelie, Vytautas Kumža, Alina Lupu, Samuel Otte en Natalia Papaeva.

De programmeringscommissie van Kunsthuis SYB selecteerde eerst een longlist met 23 kandidaten waarna een onafhankelijke jury de shortlist samenstelde. De kunstenaars op de shortlist zijn allemaal vijf jaar geleden of korter afgestudeerd met een Bachelor-graad aan een kunstacademie en wonen of werken in Nederland. Hun werk is van 19 oktober tot en met 3 november te zien in Kunsthuis SYB te Beetsterzwaag.

De kunstenaars

Caz Egelie (1994) behaalde in 2018 zijn Bachelor of Fine Art and Design aan de HKU, Utrecht. Zijn werk bestaat uit sculpturen, performances en 3D-animaties, en was onder andere te zien bij Moira (Utrecht), Arti et Armicitiae (Amsterdam), de Vishal (Haarlem), en in Palais de Tokyo (Parijs). De afgelopen week realiseerde hij performances op Welcome to the Village in Leeuwarden, met VHDG.

Fotograaf Vytautas Kumža (1992) studeerde in 2017 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij studeerde ook aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zijn werk was de laatste jaren te zien bij Fondazione Fotografia Modena, de National Gallery in Praag, Showroom MAMA, Rotterdam, in Villa Mondriaan in Winterswijk en op verschillende kunstbeurzen in Nederland.

Alina Lupu
(1985) is een post-conceptuele kunstenaar en schrijver. In 2016 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie. Sinds december 2018 heeft ze het geluk om door de autoriteiten te worden gefinancierd via het Mondriaan Fonds. Daarvoor was ze afwisselend werkzaam en onder contract bij Deliveroo, Helpling, Foodora, Uber, Hanze Groningen, Willem de Kooning Rotterdam, de Taart van m´n Tante en Poké Perfect Amsterdam. Haar pensioen zal uiteindelijk iets meer dan 2 euro per maand bedragen.

Samuel Otte (1980) studeerde in 2016 af aan de Koninklijke Academie voor de Beeldende Kunst in Den Haag met een installatie en een boek, genaamd De Val; een simultaan afscheidswerk van zijn overleden vader en zijn gereformeerde achtergrond. Het werk was te zien in het Rotterdams Fotomuseum als een van de genomineerden van het Steenbergen Stipendium. In 2019 was zijn werk These are the agreements 1 te zien bij Prospects & Concepts op Art Rotterdam.

Natalia Papaeva (1989) werd geboren in Orlik, een klein dorp in Buryatia, Siberië. Ze verhuisde naar Nederland om te studeren aan de Koninklijke Academie van Den Haag. Ze studeerde in 2018 af met het videowerk Yokhor, waarmee ze zowel de afdelingsprijs aan de Koninklijke Academie als de TENT Academy Award won. Papaeva maakt performances die ze baseert op haar eigen ervaringen en gevoelens van woede, eenzaamheid en vervreemding.

Zondag 3 november is de prijsuitreiking; de prijs bestaat uit een vrij te besteden bedrag van 3.000 euro. De De Sybren Hellinga Kunstprijs is vernoemd naar galeriehouder Sybren Hellinga (1926-2000). Hellinga runde een ideële galerie op Hoofdstraat 70, het huidige Kunsthuis SYB. Na zijn overlijden liet Hellinga een pand en een bescheiden vermogen na aan de Sybren Hellinga Stichting. Het pand moest een vrijplaats worden waar talent compromisloos tot ontwikkeling kon komen. De Sybren Hellinga Kunstprijs wordt iedere drie jaar uitgereikt.